ДУНАВ СОЈА ДАНИ ПОЉА Србија лидер здраве уљарице

СОМБОР: У салашком насељу Лугово, крај Сомбора, на огледном пољу у саставу овдашње компаније „Агробизнис партнерс“, јуче су одржани, шести по реду, „Дунав соја Дани поља“, које организује истоимено међународно, независно и непрофитно удружење за промоцију и подршку одрживе производње висококвалитетне, генетски немодификоване соје. Удружење је као циљ прокламовало: без ГМО хране у Европи.
1
Фото: Dnevnik.rs

Окупило се у Лугову преко 300 највећих произвођача, али и прерађивача, извозника и купаца соје из региона и Европе. У сарадњи са преко 20 партнера, представника водећих семенских и хемијских кућа, као и најсавременије механизације, приказан је најбољи сортимент и најновије технологије у одрживој производњи соје у региону и Европи, препоручене од стране Дунав Соја удружења.

На овој манифестацији, која промовише узгој српске генетски немодификоване соје учествовали су представници новосадског Института за ратарство и повртарство, чија је директорка др Светлана Балешевић Тубић и званично отворила о „Дунав соја Дане поља“.

- Институт којем сам на челу је један од првих чланова овог удружења и до данас се одвија сарадња промовисања и унапређења гајења соје у Србији и Европи, што потврђује да је Институт главни партнер „Дунав соји“- рекла је др Балешевић Тубић, напомињући да је ова установа од националног значаја препозната од, не само европске, већ и светске научне заједнице као релевантна када су у питању истраживања везана за соју.

Институту за ратарство и повртарство зато је поверена организација Светске научне конференције о соји следеће године, која треба да се први пут одржи на територији Европе, најавила је др Светлана Балешевић Тубић.

О значају српског рода генетски немодификоване соје говорила је и др Јована Ђисалов као представник самог организатора, Удружења „Дунав соја“, која је навела да је прошле године на европско тржиште пласирано укупно око 600.000 тона овакве сертификоване уљарице.

- Из последњег рода соје сертификовано је и извезено из Србије преко 60.000 тона у Дунав соја квалитету, што је 10 одсто и што говори о квалитету соје коју производе пољопривредници региона- рекла је др Ђисалов и додала да су доминантни купци и корисници соје они у Западној Европи који захтевају најстроже стандарде који потврђују без-ГМО квалитет и европско порекло соје.

О значају самог догађаја, којем је у знак подршке присуствовао и помоћник покрајинског секретара за пољопривреду шумарство и водопривреду Марко Ровчанин, говори и податак да је забележено присуство и произвођача не само из региона, односно Хрватске, Мађарске и Босне и Херцеговине, већ и из Француске, Аустрије, Италије...

У оквиру стручног дела манифестације „Дунав соја Дани поља“ присутни произвођачи и остали гости су имали прилику да обиђу површину од око пет хектара огледних поља, на којима су се могли упознати са сортним и огледима хемијске заштите и фолијарне прихране биљака и инокуланата, кроз која су их, уз стручна објашњења, провели експерти новосадског Института, сомборске Пољопривредне стручне службе и самих организатора.       

Текст и фото: М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести