СВИЊСКА КУГА У ВИШЊИЋЕВУ угрожава Лаћарак и Кузмин, у понедељак на састанак с министарком пољопривреде

Вишњићево је једно од оних села у Војводини које је погодила афричка куга у периоду кад у другим местима у Србији полако јењава.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Од куће до куће, од бројке до бројке, око  5.000 што товљеника, што прасића, што назимади и крмача угрожено је овом болешћу, а Вишњичанима је угрожена егзистенција, кредити и рачуни стижу на наплату, пара нема ниоткуда. Очајни сељани обратили су се за помоћ редакцији часописа Добро јутро и  ми смо их спојили са колегама из Шумадије који у понедељак иду на састанак с министарком пољопривреде, пише "Добро јурто".

– На интервенцију Слободана из Мрчајеваца, с којим смо се спојили, позвао нас је Милош Петровић из Управе за ветерину и питао како може да нам помогне. Његовом брзом реакцијом у наше село дошла је инспекторка за Срема Емина Милакара, у чијем присуству су били и епизиолог и ветеринарка из Шида – рекла је Милка из Вишњићева за наш портал.

– Рекли смо да смо уплашени јер је у Моровићу и Јамену већ извршена еутаназија, али да ми као село Вишњићево имамо много више свиња, пет хиљада комада. Афричка куга се појавила прво код човека који има 250 свиња, затим код следећег који има више. Те свиње су побијене – објашњава забринута мештанка која у обору има 300 незаражених и пита се шта ће се десити с њима.  

– Код нас је у питању егзистенција, сви смо у кредитима, нема хране за тов, а ионако смо дужни новац за њу и немамо од чега да платимо. Нико нас неће чекати, ни за струју, ни за воду, ни за књиге деци која иду у школу, свиње не можемо да продамо, а хране за њих немамо. Неки су почели да скидају још зелен кукуруз који сад у себи такав има пуно афлатоксина и не би смео да се користи – све то доводи Вишњичане у недоумицу да ли је боље да им свиње потамане и наплате од државе или да иду у даљи тов и неизвесност. .

, људи морају да плате храну а не могу да продају здраве свиње, немамо из чега да платимо. Рекли су да ће гледати да зову министарство да покрену субвенције да добијемо какви динар, али све је то мало, јер кукуруз још није стигао, зелен је.

– Не знамо да ли је за нас боље да их потаманимо и добијемо паре од министарства или да ово иде у недоглед. Они људи који имају товљенике од 130 до 140 кг, ако их још хране доћи ће до 170 и прећи у другу категорију, а ко ће то после да купи. Нико. Људи који су имали 20 или 30 комада ће за два месеца имати 60 или 70 и ми то немамо из чега да ранимо, мораћемо их пуштати по атару, а онда смо претња селу Кузмину које има много више свиња од нас. Претња смо и Лаћарку које има 25 хиљада свиња – решење, привремено, су им понудили. Шта ће од свега моћи испунити, видеће се на састанку у Министарству пољопривреде у понедељак, где ће и њихов проблем бити изложен.

– Дали су нам предлог да се тачно утврди и попише број свиња по категоријама, да се направи мапа како би могли да имају бољу слику о епидемији. Можда да предложе и интервентни откуп. Ако хоће нека кланица 500 товљеника, и 300 до 400 прасица, оно што је здраво да откупи. Наравно биле би урађене све анализе које су потребне,  људи би продали све само да се реше свиња. Нама у овом моменту све значи, било каква капљица нам значи – оно што другима треба да значи је апел ових људи да се ситуација што пре реши, како не би угрозили много веће произвођаче у Кузмину и Лаћарку.

(Добро јутро)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести