Кукуруз, соја и сунцокрет биће посејани до 10. маја

Почела је сетва кукуруза, соје и сунцокрета, али ратари не очекују да ће је завршити пре 10. маја, због киша које се најављују наредних дана.
Setva/R. Hadzic
Фото: Р. Хаџић/Сетва, илустрација

Мада касне у послу због лошег времена током априла, напомињу да је најважније да се усеви посеју и да их клима послужи током лета, да не буду превише високе дневне темературе и да киша стигне у време наливања зрна.

Пољопривредници се овог пролећа нису одрекли соје, иако се очекивало да ће је заменити другим усевима због лоших приноса прошле године услед велике суше.

- Свака година је за себе - каже пољопривредник Јанко Хрћан из Кисача, који је лане имао мали принос соје, али ће уљарицу и ове године сејати. - Очекујем да се не понови лањска година, када је соје било заиста мало, 300 до 500 килограма по хектару.

У атару општине Житиште за неколико дана би требало да се заврши пролећна сетва, првенствено сунцокрета, који је у Банату најзаступљенији и кукуруза као друге пољопривредне културе

Осим соје, казао је, сејаће и кукуруз и очекује да у првим данима маја заврши пролећну сетву. - Њиве ће сигурно бити посејане и није спорно да се посао неће урадити ваљано, али је неизвесно каква ће бити клима и колико ће коштати нови род. Сада сетву обављамо са знатно скупљим трошковима репроматеријала и нижим ценама кукуруза, соје и пшенице у односу на пре пола године и то нас брине. Не би било добро да нови род ових култура буде још јефтинији него што сада вреде - навео је Хрћан.

Пролећна сетва одвија се и у србобранском атару, а најважнији посао у години пољопривредници су, каже ратар Ђорђе Грујић, започели пре десетак дана. За разлику од ранијих година, осим кукуруза и соје, напомиње, сејаће се и сунцокрет, који уопште није био заступљен ранијих година, а посејана је и никла шећерна репа на знатно већим површинама него протеклих година.


Кукуруз на 950.000 хектара

Очекује се да ће кукуруз бити посејан на око 950.000 хектара

Према рачуну Аграрног савеза Србије, сетва ће коштати око 153.000 динара, односно око 80.000 динара, када се одузму трошкови аренде који је Савез у рачуници навео да кошта 73.710 динара по хектару.

По ставкама, ратаре ће орање коштато 9.310 динара, сетвоспремирање 2.920, растурање вештачког ђубрива 1.920, сетва 2.925, прскање 2.900, семе кукуруза 22.300, вештачко ђубриво НПК 32.500 и заштитна средства после сетве пре ницање 5.800 динара.

Сетва соје и сунцокрета биће скупља за око 30 одсто, али колико ће ратарима требати новца за сетву ових уљарица Аграрни савез Србије није израчунао.

Соје се очекује да ће бити посејано око 200.000 хектара, што је мање, него прошле сетве, када је била заступљена на 240.000 хектара, а да ће површине под сунцокретом остати на лањском површинама - око 260.000 хектара.


- Највише ће бити посејано кукуруза - каже Грујић и наводи да ће он сејати и соју. - Надам се да се суша ове године неће поновити и да ће нови род уљарице имати лепу цену. Има пољопривредника који је неће сејати, па очекујем да ће понуда бити слабија, што би требало да подигне коштање уљарице.

У атару општине Житиште за неколико дана би требало да се заврши пролећна сетва, првенствено сунцокрета, који је у Банату најзаступљенији и кукуруза као друге пољопривредне културе. - Кренули смо у сетву пре захлађења и већ око 80 одсто ораница је посејано - рекао је пољопривредник Душко Стоисављевић из Житишта. - Сунцокрета ће бити највише због добре цене и што добро подноси сушу и високе дневне температује, док се кукуруз овог пролећа сеје да не би њиве остале не посејане. Кукуруз је сада јефтин и не исплати се сејати га уколико цена остане на садашњем нивоу - 25 динара килограм.     

З. Делић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести