Милакара: Неистина да афричка куга свиња није под контролом

БЕОГРАД: Директорка Управе за ветерину Министарства пољопривреде Емина Милакара демантовала је наводе потпредседника Странке слободе и правде (ССП) Дејана Булатовића да афричка свињска куга у алексиначком селу Мозгово није под контролом.
svinje
Фото: Youtube Printscreen

Неистина је да афричка свињска куга свиња није под контролом у Нишавском округу односно у месту Мозгово на територији општине Алексинац јер је тамо последњи случај забележен 17. фебруара па се око 18. марта може очекивати релаксирање мера, рекла је Милакара за Танјуг.

Према њеним речима, последњи случај афричке куге свиња ту је био 17. фебруара, што значи да ће отприлике за седам дана моћи да да се дозволи одређена врста промета свиња из тог насељеног места.

Потпредседник ССП Булатовић рекао је раније данас да афричка свињска куга, која је потврђена у алексиначком селу Мозгово, ''није стављена под контролу'' и ''да се зараза шири селима читавог округа забрињавајуће брзим темпом''.

У Мозгову је према последњим ажурираним пописима било 1.935 свиња на 204 газдинства.

Мештани имају доста крмача, прашења су у току, прасићи пристижу али ја молим и упозоравам мештане да се стрпе још пар дана па ће држава на најбољи могући начин да им реши проблем, рекла је Милакара.

Подсетила је да је решењима управе забрањено свако премештање свиња из угрожене у другу зону.

Ситуација у Мозгову је под контролом, наше ветеринарске службе су на терену, наш институт излази на терен као и инспекција. Свакодневно добијамо извештаје да нема нових сумњи у Мозгову, као ни у селу Краљево, ни у самом месту Алексинац, рекла је она.

Према подацима Управе за ветерину, у Мозгову се афричка куга свиња појавила на осам газдинстава, где је било 11 оболелих свиња од којих су угинуле три, а 92 животиње су еутаназиране.

У месту Алексинац афричка куга свиња забележена је у једном газдинству, а у селу Краљево на четири газдинства.

Од 17. фебруара немамо ниједну нову пријаву сумње са те територије, рекла је она.

Милакара је објаснила да проблем мештанима што су животиње пристигле за клање, а прасад за промет.

Ми у складу са нашим решењем дозвољавамо клање у домаћинству, под надзором ветеринарске инспекције и института који узимају узорке од закланих животиња и испитују се да нису којим случајем позитивни. Али то је клање за сопствене потребе у овом моменту. Још мало молим за стрпљење, негде до 18. марта, када ће бити релаксиране мере, истакла је она.

У Србији афричка куга свиња појављивала се око ловишта у реонима Зајечара и Бора, али са те стране су и Румунија и Бугарска, земље код којих је дуже времена озбиљно присутна та болест.

Крајем 2019. године афричке куге свиња било је у месту Велика Крсна у општини Младеновац, подсећа Милакара и истиче да су мере које су тада спроведене донеле добар резултат.

Апелујем на произвођаче да чувају своја дворишта. Да биосигурност подигну на највиши ниво. Да не пуштају људе у двориште и не премештају свиње. Да сваку промену на животињама пријаве ветеринарској инспекцији или станици, да дође ветеринар да погледа, јер тако ћемо најбоље решити проблем, закључила је она.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести