Недимовић: Променити Закон и помирити ратаре и сточаре 

БЕЧЕЈ: Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство мр Вук Радојевић борaвио је данас, заједно са ресорним министром Браниславом Недимовићем, у радној посети општини Бечеј.
Nedimović i Radojević u Bečeju foto: vojvodina.gov.rs
Фото: vojvodina.gov.rs

На састанку са председником Општине Драганом Тошићем било је речи о актуелној ситуацији у пољопривреди и, према речима саговорника, констатован остварен напредак у погледу управљања државним пољопривредним земљиштем.Након састанка потекла је иницијатива о изради измена Закона о пољопривредном земљишту, који би уважио новонасталу ситуацију на терену.

Недимовић је, након састанка са председником те општине Драганом Тошићем, рекао да пољопривредно земљиште представља једно од најзначајнијих ресурса којима Србија располаже нарочито када је реч о државном пољопривредном земљишту.

Министар је оценио да је Бечеј једно од места које представља "срце" проблема када је реч о реституцији пољопривредног земљишта и закупу земљишта од стране сточара и ратара.

"Зато смо дошли на лице места да видимо како да целу причу договоримо и уредимо кроз измене закона и доношење одређених подзаконских аката, али тако да водимо рачуна о интересима и сточара и ратара", рекао је Недимовић.Како каже, Бечеј је једна од компликованијих средина у погледу реституције јер је скоро 5.000 хектара земље у Бечеју обухваћено тим процесом.

Он је навео да је Влада Србије пре неколико дана донела нову уредбу којом се регулише како се из комасационе масе ваде парцеле и да нема класичне супституције, те да не може да се враћа парцела за парцелу.

"Када имамо комасације које су одрађене више неће моћи да ви сами бирате парцеле. Држава ту има своје интересе и она ће одлучивати на ком простору може неком да се врати земљиште, а не као до сада како коме падне на памет", појаснио је Недимовић.

Радојевић: Омогућено формирње фонда државног пољопривредног земљишта

“Унапређена је земљишна политика, али оно што је још неопходно јесте адекватно одговорити на новонастале ситуације у контексту реституције по питању даљег управљања државним пољопривредним земљиштем”, изјавио је Вук Радојевић након састанка и додао да у потпуности подржава измене и допуне закона о пољопривредном земљишту.

„Покрајински секретаријат за пољопривреду апсолутно је на линији Министарства пољопривреде, када је реч о спровођењу целокупне земљишне политике“, нагласио је Радојевић.

Недавно је донета Уредба о критеријумима за утврђивање површине пољопривредног и шумског земљишта у поступку враћања одузете имовине која ће се примењивати од 21. априла 2018. године. Њоме је детаљније описан поступак реституције у комасираним подручјима и омогућено је да се формира фонд државног пољопривредног земљишта из којег ће се враћати земљиште бившим власницима, те је на тај начин омогућено да држава ефикасно управља пољопривредним земљиштем, које неће бити враћено реституцијом и које ће моћи да се даје у закуп и на дужи низ година сточарима, нарочито произвођачима млека.

На тај начин ће се омогућити и рационалније коришћење пољопривредног земљишта и очувања његовог хемијског својства, што до сада није био случај.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести