Отварање пијаца спас за повртаре

НОВИ САД: Повртари су попуштање забрана после месец и по, насталих услед слабљења коронавируса, дочекали с великим олакшањем.
pijaca
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

По речима Тихомира Њарадија из Руског Крстура, повртари из кулске општине чекају четвртак и недељу, пијачне дане у Кули, да изнесу тек приспеле производе и оне остале од прошле године. Док је био забрањен рад пијаца, каже Њаради, Општина Кула је одобрила пијачну продају регистованим газдинствима на више места у центру вароши па су, уз дозволу, могли дневно да продају од 7 до 12 часова.

Сада ће нам бити знатно лакше јер начин како смо радили док је пијаца била затворена не може да замени продају на њој, казао је Њаради, наводећи да сада неће више морати да носи поврће на кућне адресе потрошача, нити у велепродају.

Биће све, додао је, једноставније и мало јефтиније за произвођаче, јер ће поврће бити на тезгама пред муштеријама да могу да бирају.

Њаради има младог лука, ротквица, залене салате, спанаħа... а полако су, наводи, почели да стижу и расади парадајза, папирике, целера... па ће и с те стране поновно отварање пијаца повртарима донети погодности јер неће морати да се довијају како да их продају.

Горан Ђуричков из Ковачице везан је за Каленића пијацу у Београду, где шагарепу, першун, паштрнак продаје закупцима тезги. Управо је почео да први везе першуна.

Једва чекам да се видим са закупцима и договорим се како ћемо радити док се не укине ванредно стање, рекао је Ђуричков, надајући се да ће оно бити укинуто за месец дана, када треба да доспе млади род тог поврћа.

Он каже да му поновно отварање пијаца не значи само лакши и бржи пласман већ и сигурнији извор прихода и олакшање у пословању јер има два радника које треба платити.

Отварању зелених пијаца се радује и повртар Слободан Ајдук из Деспотова, који има на залихама купуса, лука и и кромпира од прошле одине. Он не иде на пијацу већ препродавци долазе код њега и купују за пијачне тезге.

Продаја купуса у маркетима мало је била стала због ограниченог радног времена и мањег броја муштерија, па се надам да ће купус, који држим у хладњачи, сада бити траженији, као и да ће препродавци сада тражити стари лук у кромпир, којих мало који повртар има у ово доба године, казао је Ајдук.

Тај повртар каже да за две недеље стиже млади црни лук у главицама, а око Ђурђевдана ће почети да вади и млади кромпир. Али, док младо поврће не стигне, Ајдук каже да је преко потребна киша јер запрво праве пролећне кише није ни било.

Очекујем да се у наредном периоду укине ванредно стање јер пристиже и друго поврће. Већ на кукурузу шећерцу у тунелима има пет-шест листова, а тај кукуруз ће доспети крајем маја па би повртарима било корисно да се вирус обузда и пијаце раде уобичајено, наводи он.


Пијаце отворене до 7 до 14 сати

Влада Србије донела је одлуку да пијаце у великим градовима раде од 7 до 14 часова, док се по селима пијачни дан заврши већ у 11 сати. У одлуци  је наведено да ће пијачни продавци обавезно морати да имају маске и заштитне рукавице, да за тезгом мора стојти само један продавац, биће ограничено и присуство купаца (вероватно у зависности величине простора) те да ће се један пијачни улаз користити за улаз, а на другом ће муштерије излазити. По таквим правилима постоји могућност да ће купци чекати на улазу, али ће радници из јавних комуналних предузећа која одржавају пијачни простор бити присутни да регулишу кретање и присуство потрошача.


И напослетку, и продавцима пролећног цвећа за дворишта, балконе и терасе отварање пијаца ће, такође, добро доћи.

Цвећарка Зорица Радуловић из Липара казала је да није осетила што пијаце нису радиле, јер је цвеће тек почело да стиже.

Пре десетак почела сам продају од куће, али цветови управо крећу да се бокоре и развијају у пуној мери и наступа право време за већи обим трговања, казала је Зорица Радуловић.

Како је додала, отварање пијаца ће јој омогућити сигуран пласман робе.

З. Делић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести