Појачана контрола садница при увозу због вируса

БЕОГРАД: Фитосанитарни инспектори ће на граничним прелазима од 25. јануара посебно морати да обрате пажњу и прегледају увоз садница и семена парадајза и паприке како би се спречило да у Србију уђе вирус "Смеђе набораности плода парадајза" (Tomato brown rugose fruit virus - ToBRFV), наводи се у Наредби коју је потписао министар пољопривреде Бранислав Недимовић.
Дневник/Архива/Парадајз
Фото: Дневник/Архива/Парадајз

Наредбом се налаже спровођење посебних фитосанитарних прегледа као и мере које морају да се предузму како би се спречило уношења, ширења и сузбијања тог штетног организма.

Ова наредба ступа на снагу за пет дана и важиће до 31. марта 2022. године, наводи се у Службеном гласнику.

У наредби коју је потписао Недимовић, забрањује се унос заражених садница и семена, а приликом увоза у Србију све пошиљке овог биља за садњу подлежу посебном фитосанитарном прегледу и мора их пратити фитосанитарни сертификат.

Овај "смеђи" вирус који напада парадајз и паприку, а нека истраживања показују да се појавио и на плавом патлиџану, како пише Америчка асоцијација за трговину семеном, први пут је откривен у Израелу 2014 године, а затим и на парадајзу у Јордану, годину касније.

Епидемија се затим проширила на Мексико, Италију, Турску, Кину, Велику Британију и друге земље, а од новембра 2019. године, Комисија Европске уније је успоставила хитне мере за спречавање уласка и ширење овог вируса унутар територије ЕУ.

У Немачкој и САД-у (Калифорнија) откривени су на неколико изолованих места током 2018. године у стакленицима у којима се гајио парадајз, док је годину дана касније и у Грчкој и Холандији, Шпанији, Турској...

Крајем новембра прошле године, Служба за здравствену заштиту животиња и биљака Америчког министартва пољопривреде саопштила је да предузима мере за спречавање уношења вируса парадајза у САД.

Вирус није опасан за људе али може, кажу, изазвати 30-70 одсто губитка приноса парадајза што може озбиљно утицати на ову индустрију Америци.

На парадајзу, на пример, појављују се жуте или браон мрље, а плодови могу бити деформисани и неправилно сазревају.

У случају појаве овог штетног организма на месту производње биља за садњу, све биљке морају да се спале, а како се вирус преноси и контактом, нужно је коришћење једнократне опреме, попут рукавица, као и дезинфекција опреме, прибора и алата...

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести