Повећане субвенције за товну јунад и уматичене крмаче

НОВИ САД: За српско сточарство је изузетно важан продужетак важења уговора о слободној трговини са Турском, подизањем квоте са пет на скоро 10 хиљада тона за јунеће месо, сматра помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Ненад Катанић.
stocarstvo, krave/a_erski
Фото: Дневник/А. Ерски/Сточарство, краве

"Ми смо значајна средства и начин субвенционисања у говедарству определили за товно говедарство, увели нове мере и повећали износ субвенција. Очекујемо да ће резултати ове године у том делу бити значајно бољи", рекао је Катанић новинарима у Новом Саду, где је данас одржан скуп "Финансирање пољопривреде уз подршку државе у 2019".

Према његовим речима, повећане су субвенције за уматичене крмаче са 10.000 на 15.000 динара по грлу, за товљенике остаје 1.000 динара, код товних јунади је подигнуто са 10.000 на 15.000 динара, код оваца и коза остаје 7.000 динара за уматичена грла, и 2.000 динара за испоручену јагњад и јарад кланици.

"На инсистирање пољопривредника, како би се убрзао цео процес, а препознајући дизел гориво као веома важан инпут у пољопривредној производњи, нисмо се враћали на Правилник о регресираном дизел гориву. Ми смо тих 1.200 динара пребацили на хектаре, тако да ће ове године са четири, тај износ средстава бити повећан на 5.200 динара по хектару", рекао је Катанић.

Када је биљна производња у питању, навео је да су правилници за воћарску прозиводњу остали идентични, али је најавио да постоји шанса да буде много већи износ субвенција уколико буде било довољно средстава. 

У органском систему производње, истакао је да је износ субвенција по хектару повећан са 70 на 120 процената.

Катанић је поновио да, као и прошле године, Министарство инсистира пре свега на преради пољопривредних производа, односно, на додатој вредности, и да су одвојена значајна средства за оне мере које се тичу инвестиција у прераду.

Председник Привредне комора Војводине (ПКВ), Бошко Вучуревић, истакао је на скупу, који је организовала ПКВ, да су мере Владе Србије и Покрајинске владе координисане, тако да се јединствена аграрна политика спроводи на територији целе Србије. 

"И републичка и покрајинска влада, чине значајне напоре да помогну пољопривредним газдинствима да се обезбеди боља конкурентност наших произвођача на домаћем као и на светском тржишту", рекао је Вучуревић.

Привредним субјектима у аграру, како је оценио, потребна је подршка државе у циљу даљег јачања њихове конкурентности на тржишту.

"С друге стране, ПКВ ће и даље свим својим ресурсима наставити регионално повезивање привредних субјеката из аграра и давати им неопходну подршку за излазак на нова, трећа тржишта“, поручио је Вучуревић.

Из Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство истакнуто је да је за пољопривреду најважније да постоји континуитет у мерама које се спроводе у оквиру аграрних политика.

"Као и претходних година, и ове године су расписане конкурсне линије за пољопривредну производњу, пре свега за подизање воћарских засада, за опрему за подизање противградних мрежа, за системе за наводњавање, за производњу у заштићеном простору и за опремање сточарских фарми", рекао је Младен Петковић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду.

Навео је да се конкурси завршавају данас, 15. марта, те да постоји велико интересовање за ова четири конкурса.

Петковић је додао да ће у наредних десетак дана бити расписано још неколико конкурса - за стартап подршку младима у руралним подручјима, за органску производњу, конкурс за средње пољопривредне школе и научно-истраживачке институције.

На овом тематском догађају, који је окупио око 120 пољопривредних субјеката, кредитне линије су представили Развојни фонд АП Војводине, Покрајински фонд за развој пољопривреде и Гаранцијски фонд АП Војводине, наводи се у саопштењу ПКВ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести