Шампињони из Ковина иду у Русију, Холандију, Немачку

Фабрика печурака у Ковину „Delta Danube” извози шампињоне у Русију и Холандију, а због велике тражње, шире погон и праве нову халу која ће бити највећа у Србији: заузимаће читав хектар. Изградњом новог погона фабрика ће упослити још радника.
њ
Фото: Дневник (В. Фифа)

Генерални директор „Делта Данјуба” Индијац Сунил Мамгаин каже за наш лист да у његовој фабрици која послује од 2015. године ради више од 200 радника.

– Иако већ имамо 14 магацина и просторија у оквиру комплекса фабрике, правимо дупло више простора – прича Мамгаин, чија фабрика се налази у Индустријској зони Ковин.

Могли смо да видимо и раднике како раде на новом великом магацину који ће бити цео климатизован, а Мамгаин истиче да су климе стигле чак из Холандије и да ће нови погон бити у потпуности аутоматизован, модерно опремљен, с рачунарима. Панели су стигли из Италије, иако су купљени од српске фирме.

Фабрика гаји само шампињоне и дневно произведи шест тона за извоз. Фабрика има машине за сечење, те се шампињони, цели, сечени на четвртине или на танке комаде стављају у хладњачу, где се замрзавају на температури од минус 22 степена, одакле се шаљу на жељена одредишта – Русија, Холандија, па и Немачка.

Менаџер прераде Владимир Станковић нам каже да је довољно десет-петнаест минута да се печурке замрзну.

– Вага мери десет килограма, колико стаје у гајбу, затим се пакују на палету и стављају у минусну комору, у којој је температура између минус 20 и 22 – каже Станковић.

Сунил Мамгаин истиче да, када прошире погон, правиће 14 тона дневно.

– Запослићемо још радника, али не много јер ће већи део посла радити машине – тврди Мамгаин, који напомиње да ће нова хала бити готова до краја године и биће највећа наткривена конструкција у Србији, на шта је поносан – више од једног хектара под једним кровом, заправо 12.000 квадрата.

Ивестиција је вредна 4,5 милиона евра јер је изузетно тешко имати одређену температуру у тако великом простору, те су, осим саме изградње, расхладни уређаји били изузетно скупи.

– Нови објекат је масиван и у њему ће се гајити само печурке, док ће замрзавање бити рађено у старом објекту – прича Мамгаин, и појашњава да је печуркама потребна одређена температура за раст и она никако не може бити иста. – Сада све радимо мануелно, заливамо, укључујемо климе и фенове ручно, док ће на новој фарми све радити машине, биће потребно мало људског фактора.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Доступност компоста главни „кривац” за одабир Ковина

Сунил Мамгаин каже да му се допада Србија, зато ју је и изабрао за живот. Преселио се 2016. године, иако је три године пре тога долазио да истражи земљиште, околину и почео пројекат градње фабрике.

– Обишао сам целу земљу, али одлучио сам се за градњу фабрике баш у Ковину зато што је производња компоста у непосредној близини, а он је нужан за раст печурака – истиче он, и додаје да је посао с печуркама прљав због много земље и ђубрета и уколико човек не може да се испрља, није створен за тај посао.

М. Стакић

 

Пројекат „Непристрасно и правовремено кроз Ковин” реализује Продукција „ДВП дигитал”, а суфинасира Општина Ковин. Ставови изражени у пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести