„Тенис” добио њиве и отвара прву фарму код Зрењанина

„Немачка месна индуструја „Тенис” добила је у закуп на 30 година њиву у државном власништву површине око 2.400 хектара у околини Зрењанина ради изградње фарме свиња у коју намерава да уложи 20 милиона евра“,
Zrenjanin Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Зрењанин Фото: Дневник.рс/Б. Лучић

изјавио је за „Дневник” секретар Комисије при Министарству пољопривреде и заштите животне средине за давање сагласности за инвестиционе планове и издавање земљишта на дужи рок Марко Мајсторовић, и тако потврдио да највећи европски прерађивач меса у Европи немачки бизмисмен Клеменс Тенис сугурно долази у Србији.

Он је казао да је немачки бизнисмен конкурисао и за добијање у закуп земљишта на још четири локације у Банату где планира да изгради кланицу.Осим „Тенису”, Комисија је одобрила и инвестиционе планове предузећу „Фејеш“ из Кањиже које намерава да се на државној ораници бави прерадом поврћа, и Винарији „Алексић” из Врања.

Друге податке у вези с те две инвестиције Мајсторовић није желео да износи, једино је рекао да је „Фејеш“ добио у закуп 79 хектара, али није навео локацију. Претпоставља се да се земља налази у околини седишта предузећа, у околини Кањиже. Делатности тог кањишког предузећа су експорт-импорт жита, уљарица и махунарки.

Немачки бизнисмен конкурисао је и за добијање у закуп земљишта на још четири локације у Банату, где планира да изгради кланицу

Претпоставља се да је и Винарија „Алексић” из Врања добила њиву на југу Србије, одакле и привређује. Винарија је капацитета 300.000 литара, има своју лабораторију, магацин готових производа и дегустациону салу за 80  људи.

Јавност је највише заинтересована за инвестиције немачког кланичара  „Тениса” јер ју је Немац још пре годину подгрејао изјавама да намерава да у Србији организује производњу, и тим поводом се састао с тадашњим премијером а сада председником Србије Александром Вучићем. Тенисови  сарадници обишли су и неколико наших кланица у намери да виде технологију и капацитете овдашње месне индустрије. Најавио је да би се у започињању бизниса у Србији ослонио на овдашње месне прерађиваче па се очекује да му у том послу десна рука буде Индустрија меса „Матијевић” која одавно примењује европске стандарде у преради и чије потенцијале немачки кланичар познаје. Немци су обишли индустријски погон „Матијевића” у Новом Саду и били пријатно изненађени најсавременијим постројењем за прераду меса.

Пре месец и по Комисија је објавила имена прва четири инвеститора чији планови вреде 7,4 милиона евра и заузимају 323 хектара. Подсећамо на то да је предузеће „Генеза” из Кањиже добило у околини места 190 хектара ради изградње сушаре за воће (2,4 милиона евра). „Јакума” из Умчара и Винарија „Левач” добили су закуп за малтене исте пословне планове – подизање засада јабука, производњу чипса од јабука, сирећта од јабука, ракије, вина... „Левач” је узео у закуп 30 хектара, а вредност инвестиције је 1,6 милион евра, а „Јакума” ће обрађивати 73 хектара и уложити три милиона евра. 

Београдска фирма „Микротри” добила је 30 хектара  за подизање јабучњака, а инвестиција вреди 650.000 евра.

Конкурс за закуп земље у државном власништу објављен је средином фебруара и у њему је било назначено да држава даје земљу у закуп ради унапређења пољопривредно-прехрамбене инустрији и сточарства, укључујући и развој генетике.

З. Делић

До краја августа сви резултати

По Мајсторовићевим речима, Комисија је до сада обрадила 110 захтева од 219 пристиглих, по чему се може закључити да је више од  стотину инвестиционих планова одбијено.

„Очекујем да до краја августа комисија обради све захтеве па ћемо онда предочити јавности детаље“, казао је Мајсторовић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести