Укидањем царина на увоз прасади до обнове сточног фонда

БЕОГРАД: Одлуком Владе Србије на иницијативу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде од ове године је укинута царина на увоз товних прасади до 50 килограма као и прелевман од 8,7 динара по килограму за тов прасади и тов говеда, чиме би према речима ресорне министарке Јелене Танасковић требало да се помогне унапређењу сточног фонда у Србији.
svinje
Фото: pixabay.com

"Ова мера је донета као мера помоћи нашим пољопривредним произвођачима са идејом обнове сточног фонда Србије. По проценама и анализама за претходне две године, које су радили републичка статистика, Привредна комора Србије, као и Министарство пољопривреде, нама у овом тренутку недостаје око милион прасади да попунимо капацитет фарми", рекла је министарка Танасковић за Танјуг.

Додала је да је у претходном периоду наш сточни фонд смањен и да је стратешки циљ Министарства пољопривреде и целе државе у овој години повећање сточног фонда при чему ће акценат бити усмерен на свињогојство и говедарство.

Танасковић је истакла да ће се овим мерама, произвођачима омогућити да краткорочно, у току једне године колико траје њихова примена, увезу квалитетну прасад коју ће овде хранити нашом храном и коју ћемо имати за наше потребе.

Према њеним речима, држава ће због укидања царина и прелевмана бити на губитку од око милијарду динара, колико је из ова два извора приходовано прошле године.

Иначе, највише прасади се у Србију увезе из Европске уније.      

EUR/RSD 117.1804
Најновије вести