Председник ИО ДДОР осигурања Нови Сад Ђорђо Маркеђани: Код осигурања у Србији треба бити стрпљив

Кад год се нека од већих компанија пресели у Београд, врло брзо “чаршија” почне да сели и новосадски ДДОР. Међутим, у имену ове осигуравајуће куће остаће “Нови Сад”.
djordjo
Фото: Ђорђо Маркеђани, фото: ДДОР

„Ми смо изузетно задовољни Новим Садом. Војводина је најразвијеније подручје, а Нови Сад је одличан град за пословање и има дугу традицију бизниса. Такође има и веома снажно окружење у смислу технологија, подршку науке и што је веома важно локалне владе. Имамо одличне, личне, пословне везе и јаку подршку локалних институција. Наравно, желимо да будемо присутни на целом тржишту Србије, па и у Београду. Али то је лако, Београд није далеко, само 80 километара, а пут је добар. Па још када и брза пруга Београд – Будимпешта буде отворена, биће још једноставније по потреби отићи и тамо... У Италији имамо пример Милана, Бреше и Торина. Они су на раздаљини између 100 - 120 километара. Милано је највећи економски бизнис центар, а и друга два града су значајни пословни центри, са сопственим пословним идентитетом и одличним међусобним саобраћајним везама - аутопут и брза пруга, који омогућавају да од једног до другог града стигнете за мање од сат времена…“, појашњава Ђорђо Маркеђани, председник Извршног одбора ДДОР осигурања.

Он каже да је Војводина у фокусу страних инвеститора који желе да дођу у Србију те је са те стране позиција Новог Сада врло атрактивна као И  да би  било бесмислено преселити у Београд људе који овде раде и имају породице и устројен живот. 

Према његовим речима свака компанија треба да буде оригинална, ако жели да учествује у тржишној утакмици, а ДДОР је оригинал између осталог и по својој утемељености у Новом Саду.

Маркеђани наглашава да је веома значајна и чињеница да је Нови Сад универзитетски центар и да се овде развија ИТ индустрија. Неће бити тешко наћи кадрове. Зато жели да унапреди добру сарадњу са новосадским Универзитетом, да би се образовали кадрови који су свима потребни, посебно специфичних струка, као што је осигурање, то су актуари, односно стручњаци који  добро знају да процене ризик у пословима осигурања.

„Ако их Универзитет формира као кадрове, ми ћемо их запослити и неће морати да иду из Новог Сада и Србије, а то је данас веома значајно за младе људе који и желе да остану овде. Нови Сад има сјајне услове за живот и велику перспективу“, наводи Маркеђани.

О томе како су пословали ове године и шта очекују у наредној, први човек “ДДОР-а Нови Сад”, Ђорђо Маркеђани каже да је задовољан 2018. годином јер очекује раст око 10 одсто, мало више од тржишног раста.


Партнери српских олимпијаца

ДДОР осигурање годинама веома успешно сарађује са Националном возачком академијом  НАВАК, са посебним акцентом на акцију “Живот за младе возаче”. Овај програм омогућава младим возачима који су скоро добили возачку дозволу, да прођу обуку безбедне вожње коју им плаћа ДДОР. Ефекат овога, подржан прецизним статистичким подацима, је знатно смањење вероватноће да ће ови млади возачи учествовати у саобраћајним несрећама или да ће их изазвати… Поред тога ДДОР осигурање у Србији  помаже и образовним и здравственим инстутуцијама, подржава спорт. Званично су осигурање и партнер Олимпијског тима и Олимпијског комитета Србије, који ће, као један од кључних спонзора пратити  све до Олимпијаде у Токију 2020. године.


„Пораст економије одражава се и на пораст осигуравајућих друштава. У Србији долазе године у којима ће осигурање добијати све више и више на значају. Реално је очекивати да ће приходи грађана да расту баш као и зараде компанија. Чим људи имају више новца, више купују, прво купе телефон, па аутомобиле, реше стамбено питање, па уплате неко путовање, и тек онда размишљају да можда купе и осигурање. Са осигурањем иде спорије, тек када имате своју имовину, кућу или стан и вредне ствари у њој, помислите да ми било добро да их осигурате, да их заштитите. Исто важи и за предузетнике и власнике малих бизниса који имају сличан пут развоја. Видимо позитивне помаке ове године и очекујемо да ће тако бити и наредне“, оптимистичан је Ђорђо Маркеђани и појашњава да очекује пораст у областима осигурања моторних возила, имовине као и животних осигурања.

Он истиче да је за Војводину пољопривреда од посебног значаја па самим тим и осигурање у тој области.

„Помоћ институција нам је ту изузетно добродошла. Клима се мења, а пољопривредници ће се све више суочавати са елементарним непогодама: сушама, олујама, поплавама. Осигурање је неопходно, а подршка државе да успостави дистрибуцију ризика, била би драгоцена. У земљама ЕУ, општине и регије већ традиционално помажу, као и владе.  То је први корак, помоћи да  људи  буду одговорни за себе, а не да се ослањају увек на државу. Исто важи и за власнике компанија. При томе је финансијска стимулација битна, а добродошла је и добра законска регулатива.“

Следи осигурање имовине приватних лица, кућа/станова, аутомобила, осигурање од незгоде и наравно осигурање живота. Оно је важно са неколико аспеката: материјално обезбеђују у случају смрти али и представља вид инвестиције, улагања и штедње. Ова врста осигурања у Србији мора да расте, прво што много људи није осигурано. Када расте економија, расте и штедња.

„У Србији су депозити домаћинстава у банкама преко десет милијарди евра. Камате су ниске као и у свим земљама Европе и ту не треба очекивати промене. Штедна, односно животна осигурања ће зато бити све занимљивија. Ми смо спремни да ту, како се то каже, трчимо и маратон, да се значајно посветимо едукацији грађана о важним аспектима осигурања“, каже Маркеђани.

Душанка Вујошевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести