Расплет чека 45.000 радника у непродатим фирмама

Помоћник министра привреде Драган Угричић рекао је на седници скупштинског Одбора за привреду да је у октобру прошле године у портфолију Министарства привреде било 175 предузећа, а данас их је 156. Тај број, додао је, јесте смањен, али су у међувремену неке приватизације и раскинуте и та предузећа враћена су у портфолио Министарства. Идеја је, наглашава Угричић, да до краја мандата садашње Владе Србије број предузећа у портфолију Министарства буде смањен на 120-130.
radnici
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Фискални савет Србије упозорио је крајем прошле године на то да се  решавање статуса предузећа у приватизацији не одвија планираном брзином, додајући да у њима ради око 45.000 људи, а да она нити су приватизована, нити су препуштена стечају.

Министарство привреде је подсетило на то да је на почетку примене новог Закона о приватизацији у августу 2014. године у приватизационом портфељу било више од 550 предузећа, а да их данас има око 160, од којих ниједно више не ужива заштиту од принудне наплате, што значи да њихови повериоци могу да користе све мере наплате.

30предузећа лане дочекало расплет

Држава, осим „Ресавици”, више не даје субвенције из бџyета за предузећа која чекају приватизацију, што је допринело њеној фискалној консолидацији. У Министарству привреде су још крајем прошле године најавили да ће за предузећа за чију приватизацију не постоји интерес, односно немају одрживо пословање, бити упућен предлог за покретање стечајног поступка.


Од 33 окончана поступка, 22 стечаја
Од 33 поступка приватизације окончана од 12. августа прошле године до овог месеца, у чак 22 је уведен стечај. Тако су из Војводине у стечају завршили „Агрожив” Житиште, „Тера филм” Нови Сад, Ветеринарска станица Инђија, „Алекса Шантић” АД Алекса Шантић, „Хипол” Оџаци.

Највећи број неприватизованих предузећа чека на одлуку Владе Србије о тме какви ће модели бити понуђени купцима, али у многима још није припремљена документација, разрешени власнички односи ни утврђена имовина. Током прошле године решена је судбина 30 предузећа, и то тако што је 20, с укупно 186 запослених, отишло у стечај.

 550 непродатих фирми било 2014.

Продате су три фирме с укупно 251 радником, од којих је највећи новосадски ЗГОП где је радило 246 радника. Осим њега, продат је и хотел „Европа” у Сурдулици с три запослена, хотел „Праг” у Београду с 32 радника и хотел „Карабурма” у Београду с два запослена.

Поступак је обустављен у седам фирми с 522 радника, под образложењем да је реч о предузећима од значаја за државу. За тридесетак фирми је, процена је Министарства привреде, могуће расписати оглас о продаји, а за неколицину од њих је то учињено у марту ове године. За остале се или припрема документација, прикупљају писма о немарама или припрема модел приватизације, а у тој групи су и три компаније хемијског комплекса, али и ПКБ, „ЈАТ техника”, „Ласта”...

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести