Ревитализација канала Бегеј и санација преводнице Бездан

НОВИ САД: Представници Јавног водопривредног предузећа "Воде Војводине" потписали су два уговора из ИПА програма прекограничне сарадње, од којих је први за ревитализацију канала Бегеј, а други за обнову преводнице Бездан.
tisa begej titel FF-M0581.JPG
Фото: Дневник (Филип Бакић)

То ће, како се наводи у саопштењу тог предузећа, донети вишемилионска додатна улагања у Хидросистем Дунав-Тиса-Дунав (ДТД) у 2018. години, а радови ће се одвијати наредне године.

У пројекту ревитализације канала Бегеј, на потезу од Клека до Српског Итебеја кроз ИПА програм сарадње Румунија-Србија, чија је укупна вредност 14 милиона евра, планирани буџет "Вода Војводине" и Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу износи око седам милиона евра. 

Пројекат, који се финансира из средстава ЕУ са 85 процената, док осталих 15 процената долази из сопствених средстава, подразумева ревитализацију хидрочворова Клек и Српски Итебеј - преводница, устава и пратећих објеката.

Између два места, градиће се бициклистичка стаза поред канала, дуга 30 километара. У Зрењанину је планирана изградња плутајућег дока, привеза на Бегеју и набавка пловног багера и пловне косачице за одржавање његове пловности. Такође, биће израђена пројектна документација за измуљење канала Бегеј. 

Након завршетка радова, очекује се поновно отварање пловидбе на каналу Бегеј, развој туризма, унапређење инфраструктуре и повезивање прекограничног региона кроз повећање транспорта.

Други пројекат је из ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија и односи се на обнову преводнице Бездан и хидрочвора Шебешфок. Буџет којим располаже српска страна је скоро 3,5 милиона евра. У случају прихватања пројекта, почетак радова је планиран крајем наредне године. Радови би требало да буду готови током 2020. године.

Циљ пројекта је унапређење функционалности самог канала. На преводници Бездан планирани су радови на њеном оспособљавању, као једног од кључних објеката за пловни пут Врбас - Бездан и значајне улоге ове преводнице у одбрани од високих водостаја реке Дунав. 

Иначе, преводница Бездан није у функцији више од четврт века. Радови на санацији уставе и преводнице Шебешфок, довешће до бољег протока Бајског канала, унапредиће рад система за одводњавање, а како је канал Баја-Бездан проглашен заштићеним подручјем прве категорије у Горњем Подунављу побољшаће се и туристичка понуда на каналу.

Финансијер радова је Европска унија. ЈВП "Воде Војводине" је пријаву за пројекат поднело у сарадњи са Мађарском дирекцијом за воде и Фондом "Европски послови" АП Војводине.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести