Синдикат упозорава да ће грански колективни уговори нестатити

Тек што су ступиле последње измене и допуне Закона о раду, усвојене 25.децембра прошле године, Савез самосталних синдиката Србије упутио је Влади Србије иницијативу да се мења члан 257. овог законског акта и предложио решење за очување гранских колективних уговора у реалном сектору и заустављање процеса све веће експлоатације радника од стране послодавца.
1
Фото: Dnevnik.rs

Савез самосталних синдиката Србије упозорава да ће, уколико се овај члан Закона о раду не измени, гранцски колективни уговори у Србији нестатити са социјалне сцене, што ће имати несагледиве последице по раднике. То ће се догодити због немогућности послодавачких удружења да пређу законски цензус за репрезенативност. Тренутно, послодавацчка удружења која закључују колективни уговор у одређеној грани, морају да запошљавају више од 50 одсто запослених у тој делатности да би колективни уговор добио продужено дејство које би омогућило да се о примењује на све запослене у одређеној делатности.

Синдикалци подсећају да су изменама Закона о раду, које су извршене 2014.године, прописано решење које је практично укинуло могућност да колективни уговори добију проширено дејство, јер највећи број послодавачких организација нема потребан број запослених. Није их имао ни у тренутку усвајања измена Закона о раду, а нема их ни сада.  Управо због тога ова одредба Закона о раду утиче на више од милиона радника у реалном сектору попут грађевинарства, пољопривреде, металског сектора, хемије и неметала и других. То у пракси значи да радници који обављају исте послове не могу да добију исту зараду и да она зависи од газде, уместо да је утврђена колективним уговором за сваку делатност појединачно.

 


Пријава радника пре ступања на рад

Од почетка године, према измењеном Закону о раду, послодавац има обавезу да јединствену пријаву на обавезно социјално осигурае по основу уговора о раду или другог уговора о обављању послова поднесе најкасније пре ступања радника и другог радног ангажованог лица на рад. Другим речима, мора да пријави радника пре ступања на рад.


Због тога су радници преопуштени на милост и немилост послодаваца , што води све нижим зарадама и све већем сиромаштву, упозорава Савез самосталних синдиката Србије. Ова синдикална организација очекује да Влада Србије и ресорно Министарство рада прихвате иницијативу за измену члана 257. Закона о раду  , укину законски минимум за послодавачке организације и омогуће да се услови рада, права и обавеза запослених у реалном сектору изједначе, смањи нелојална конкуренција и спречи социјални дампинг.

Љ.Малешевић                                            

Д.Млађеновић                      

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести