„Гвозден – Елиот Нес” први с лиценцом лови преступнике

Време у којем је детективским послом могао да се бави ко је хтео је прошло. Наиме, Закон о детективској делатности ступио је на снагу 1. јануара ове године.

 Сви који желе да се баве детективским послом морају да полажу стручни испит и да добију лиценцу, а грађани их могу ангажовати тек након потписивања уговора.

Нови Сад има једног лиценцираног детектива, а то је Угљеша Гргур из детективске канцеларије „Гвозден – Елиот Нес”.– Од када знам за себе, жеља ми је била да се бавим овим послом – каже Гргур за наш лист.О његовом богатом искуству сведочи и вишегодишња сарадња с детективима у окружењу и Европи.

– Детективску лиценцу и легитимацију добио сам након испита положеног у „Палати Србије” пред стручном комисијом. Легитимација ми омогућава да прикупљам и обрађујем податке и употребим средства принуде у складу са Законом о детективској делатности – објашљава Угљеша Гргур.
Он сматра да је добро што је држава почела да уводи ред у детективској области, и подсећа на то да је до сада свако могао да ради те послове.
– Захваљујући Закону о детективској делатности, овим послом могу да се баве само детективи с лиценцом МУП-а. Увођењем строжих услова, досадашње хаотично стање је сведено на минимум – истиче Гргур.

Законом о детективској делатности прописано је да детективи морају имати најмање високу стручну спрему, морају да прођу обуку и положе стручни испит, који није нимало лак. Након добијања лиценце, њима је омогућено да обрађују податке о несталим особама, бегунцима од закона, особама које су кориснику одређене услуге проузроковале штету, које противправно и анонимно нуде одређене услуге, као и о изгубљеним и украденим предметима. Путем медија детектив може објављивати фотографије несталих особа и предмета, нудити награде за добијање података, информација, доказа…

С обзиром на то да имамо закон који уређује детективску делатност, можемо рећи да детективи увек спремно прискачу у помоћ, како физичким лицима која им се обрате, тако и правним.– Од услуга за физичка лица издвојио бих сегмент помоћи породици када су у питању проблеми с децом која су у предделиктном или деликтном стању, као и кућне крађе, брачне преваре, али и у вези с наркоманијом – каже власник детективске канцеларије „Гвозден – Елиот Нес”.

Он апелује на родитеље да обрате посебну пажњу и строго воде рачуна када су у питању активности њихове деце на друштвеним мрежама.
У Србији озбиљну перспективу имају детективске истраге за велике корпорације и компаније, које све више ангажују управо детективе. Велике корпорације махом траже провере ЦВ-а приликом аплицирања за одређено радно место, као и консалтинг о томе како предупредити компанијске крађе и проневере. Такође детектив може да обезбеди клијентима заштиту пословних тајни и очува безбедност пословања корпорације.

Истичући да се у раду детектива дискреција подразумева, Гргур наглашава да је поверљивост једно од најважнијих начела у њиховом раду.
– Уз ваљано образложен захтев, детективи службеним путем могу добити податке о боравишту и пребивалишту лица, власницима моторних возила и пловила, полисама осигурања, власницима непокретне имовине, пензијском и инвалидском осигурању, потом, податке из судијских списа у случајевима када на то има право корисник услуга, као и податке из државних архива, што до сада није био случај. Пре ступања на снагу Закона о детективској делатности, детективи су прибегавали „разним техникама” да би дошли до потребних информација – открива за „Дневник” детектив Угљеша Гргур.

Приликом обављања послова, детектив може да употреби ватрено оружје и физичку снагу у сврху заштите сопственог живота и телесног интегритета, али само ако не може да одбије напад на други начин. Треба напоменути и то да, када детектив примети неко кривично дело у току свог рада, у обавези је да га пријави полицији. Сам Закон о детективској делатности управо то и предвиђа, што је обавеза и сваког грађанина. 

Д. Николић
 

Напори министра Стефановића уродили плодом

Новосадски детектив Угљеша Гргур каже да је, захваљујући министру унутрашњих послова Републике Србије Небојши Стефановићу, донет наведени закон.
– То је закон без којег не бисмо могли да идемо у Европску унију. Кроз прописану обуку, испите и лиценцирање, детективска делатност је стављена у оквире закона, а контрола њиховог рада је поверена полицији – истиче Гргур.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести