ИСТРАГА ПРОТИВ МИКЕ АЛЕКСИЋА Тужилаштво ће саслушати психијатра и психотерапеута

БЕОГРАД: У наставку истраге против власника приватне школе глуме Мирослава Мике Алексића (68), осумњиченог да је силовао и полно узнемиравао укупно девет полазница те школе, тужилаштво је одлучило да прихвати ранији предлог пуномоћника жртава и као сведоке испита психијатра и психотерапеута.
miroslav mika aleksic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Они ће бити испитани, највероватније у току ове седмице, у вези са ранијим лечењем глумице Милене Радуловић, рекао је за Танјуг њен пуномоћник Југослав Тинтор.

Адвокат Тинтор појашњава да су он и његов колега ово предложили још пре месец дана, сматрајући да би њихово саслушање могло бити корисно за правилно и потпуно утврђивање свих чињеница у овом предмету, али да их тужилаштво тада није позвало.

Међутим, сматра да је добро што тужилаштво ипак прихватило предлог пуномоћника и одлучило да се испитивање вештака специјалиста спроведе у истрази.

"Њихово испитивање ни на који начин не мења ситуацију у овом предмету, већ само употпуњава комплетну слику и чињенично стање", навео је пуномоћник Радуловићке, девојке која је зимус прва пријавила Алексићево сексуално напаствовање у школи глуме.

Тужилаштво је крајем прошле седмице одлучило да испита психијатра и психотерапеута, након што је у среду званично саопштило да је истрага завршена.

Алексићу је у петак, поред осталих разлога, Апелациони суд продужио притвор за још месец дана, наводећи да истрага против њега још није окончана, а да је "неопходно спровести радње на које тужилац указује у свом предлогу".

Апелациони суд је Алексићу продужио притвор и да не би у крактом року поновио кривично дело и због узнемирења јавности, с обзиром да се све дешавало у његовој школи глуме.

Против Алексића Више јавно тужилаштво у Београду спроводи истрагу за укупно 19 кривичних дела - 11, полно узнемиравање и осам силовања извршених од 2008. до 2020. године и чека се одлука тужилаштва о подизању оптужнице.

Алексић је у тужилаштву негирао да је сексуално напаствовао поменуте ученице глуме у својој школи, поред осталих и Милену Радуловић која га је прва пријавила полицији, а након ње осмелиле су се и друге девојке.

Једна од девојака је у време напаствовања била малолетна, док су остале тврдиле, да их је нападао и док су биле малолетне и након пунолетства.

Недавно су завршена вештачења свих девет глумица, а како је за Тањуг тада рекао адвокат Тинтор, она су потврдила веродостојност и валидност њихових исказа у којима су га оптужиле да их је силовао или полно узнемиравао.

Жртве је вештачила комисија вештака неуропсихијатара и психолога, која је закључила да су оне трпеле "психичке патње високог итензитета".

За кривично дело полно узнемиравање запрећена је новчана казна или затвор до шест месеци, а уколико је учињено према малолетном лицу, учинилац ће се казнити затвором од три месеца до три године.

За силовање су, у завиосности од начина извршења предвиођене различите казне, од најмање две до 10 година, пет до 12 година, а за силовање малолетница пет до 15 година.

Радуловић је Алексића прва пријавила полицији у јануару, након чега је он ухапшен и од тада се налази у притвору, а убрзо су се и друге девојке осмелиле да га пријаве.

Он се налази у притвору од хапшења 16. јануара, да не би у кратком року поновио кривично дело.

EUR/RSD 117.2146
Најновије вести