НЕПРИЈАВЉЕНО ОРУЖЈЕ У илегалном поседу 900.000 цеви

Припадници Министарства унутрашњих послова у Старој Пазови поднеће кривичну пријаву надлежном тужилаштву против четрдесеттрогодишњег мушкарца, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.
ф
Фото: МУП Србије

Полиција је приликом претреса стана осумњиченог пронашла и одузела ловачки карабин, пиштољ и 49 комада пиштољске муниције, саопштила је полиција у петак.

Такође, истог дана и полиција у Крупњу поднела је

кривичну пријаву против педесетпетогодишњег мушкарца из околине Крупња због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Полиција је приликом претреса домаћинства које осумњичени користи пронашла ловачки карабин са три метка и кратеж са 16 патрона.

Пријава је поднета по налогу Основног јавног тужилаштва у Лозници, наводи се у саопштењу шабачке Полицијске управе.

За четири године, од 2015. до краја 2018, полиција је запленила 6.231 комад оружја

Скоро да не прође седмица а да полиција не заплени илегално оружје. То је самојош једна потврда да широм наше земље и даље у штековима грађани крију оружје које, по прописима и законима, не би смели да имају.

Нико нема прецизне податке о томе колико је нелегалног оружја и муниције у рукама наших грађана. Број регистрованих комада је око милион, а најгрубље процене показују да земљом циркулише чак 900.000 нелегалних кратких и дугих цеви.

Према званичним подацима МУП-а из студије “Процена претње од тешког и организованог криминала”, само за четири године,  д 2015. до краја 2018, полиција је запленила 6.231 комада оружја. Од овог броја, 2.620 су биле аутоматске и полуаутоматске пушке, а 2.289 су пиштољи и револвери.

Највише заплењеног оружја било је 2017. - 1.900 и 2018. - 1.812.

Полиција је у овом четворогодишњем периоду запленила је и 525 бомби и 161.589 комада муниције.


Трећи у Европи по количини оружја

Србија и Црна Гора на трећем су месту у свету и првом у Европи по количини оружја које посједују грађани у односу на број становника – 39,1 комад на 100 становника, показало је истраживање Женевског института за међународне студије.

Босна и Херцеговина је на 11. месту, са 31,2 комада, а Македонија на 13. месту, са 29,8 комада оружја на 100 становника.

На листи 25 топ-рангираних држава је и Косово, налази се на 18. месту, са 23,8 комада на 100 становника.


Легално оружје није проблем јер су власници у великој мери савесни. Проблем су, дакле, цеви у илегалном поседу. Иако су ратови на простору бивше Југославије одавно престали, последице тих оружаних сукоба и те како се још увек осећају – управо у шверцу, односно доношењу илегалног оружја с ратишта у Србију. Неки те пушке, пиштоље, револвере, минско-експлозивна средства продају, други их још негде скривају.

Држава је кроз легализација помагала грађанима да се без казне ослободе илегалног оружја. Од 1992. до сада било је седам легализација оружја у Србији. Највећа предаја илегалног оружја била је 2003. године, током полицијске акције „Сабља”. Грађани су самоиницијативно предали више од 35.000 илегалних убојитих цеви. У том периоду предато је и 23.848 захтева за легализацију оружја које је било у поседу грађана.

Подсећања ради, за недозвољено држање и промет оружја запрећено је до десет година затвора. МУП је покренуо иницијативу да се та казна повећа на 12 до 15 година и да се уједно одузима новчана корист остварена илегалним прометом оружја.

М. Бозокин

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести