УКИНУТА ПРЕСУДА СТОЛИЋУ, Скај комуникација и даље под знаком питања

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду којом је суспендовани инспектори СБПОК-а Божидар Столић (36) био осуђен на казну затвора од две године, због оптужби да је злоупотребом службеног положаја одавао информације о истрази која се води против организатора и дела припадника организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића.
sud, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Пресуда је по службеној дужности укинута и другооптужененом Филипу Голубовићу, који је првостепеном пресудом био осуђен на казну затвора од годину дана и два месеца јер је Столића подстрекавао на злоупотребу службеног положаја, наводи се у саопстењу објављеном на сајту суда.

Пресуда је укинута и предмет враћен на поновно суђење Специјалном суду.

Како је оценио Апелациони суд, првостепену суд није довољно аргументовао своје образложење у вези са коришћењем апликације "Скај" (СКY), јер како наводи, "није довољно рећи да је тај доказ прибављен путем међународне правне помоћи". Првостепени суд је, према ставу Апрлационог суда, пропустио да наведе јасне и аргументоване разлоге у погледу законитости достављене Скај комуникације, и то кроз анализу начина на који је прибављена у Француској и кроз оцену да ли је наведена комуникација прибављена на начин који није у супротности са начелима правног система у Србији и опште прихваћеним правилима међународног права, наводи Апелациони суд.

Тај суд је мишљења да је првостепени суд, приликом оцене да ли се подаци прикупљени од стране надлежних иностраних органа могу користити као доказ у домаћем кривичном предмету, требало најпре да има у виду да су они прибављени у складу са важећим прописима Француске и на основу одлуке надлежног правосудног органа те земље. Такође, нејасни су наводи првостепеног суда да се докази прибављени од стране надлежних органа Француске који су прибављени у предмету Посебног одељења Вишег суда у Београду, који се води против Беливука и других, као случајни налаз, могу користити и у овом поступку.

Укинут је и ослобађајући део пресуде Столићу и Голубовићу за кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела, за шта им се суђење такође понавља. Према оптужном предлогу у који је Танјуг имао увид, на молбу другооптуженог Филипа Голубовића, Столић је проверио 27. фебруара 2020. да ли је и даље на снази Интерполова потерница Аргентине за осуђеним припадником групе Дарка Шарића, Борисом Лабаном, па му је сутрадан пренео да јесте. Голубовићу је, по оптужном предлогу, инспектор прослеђивао и податке о потерницама Срђана Јездимира, Марину Голубовић и Јелицу Милошевић. Заузврат је, како се сумња добијао 500 евра по информацији, а за податке из истраге против Беливука и осталих, Столићу је Голубовић обећао исплату од 5.000 евра.

После хапшења Беливука, Миљковића и осталих припадника те групе 4. фебруара 2021. године, Столић је, према оптужном предлогу, преко Голубовића достављао информације о току истраге против њих припадницима групе који нису били ухапшени. Све тражене податке, до којих је долазио путем злоупотребе службених овлашћења и увида у Јединствени информациони систем МУП-а Србије, давао је другооптуженом Голубовићу од јануара 2020. до 10. јуна 2021. године. Према исказу Голубовића, он је инспектора упознао док је био у притвору, 19. априла 2019. године, када је Столић од њега узимао изјаву о нестанку Горана Михајловића. Након што је изашао из притвора, срели су се у једном кафићу и разменили телефоне.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести