Изложба Инспирисани Италијом из колекције Галерији Матице српске

НОВИ САД: Поводом 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије и 10 година од потписивања стратешког партнерства две земље Галерија Матице српске у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду реализује два програма.
s
Фото: J. Popović: Bogorodica sa Hristom

Први је дводневна Међународна конференцију о чишћењу слика Cleaning, а други изложба “Инспирисани Италијом”.

Кроз ову конференцију показујемо наше дугогодишње искуство у сарадњи са италијанским партнерима са којима радимо на програму Интернационалног тренинга професионалаца, а у оквиру кога српски стручњаци одлазе у Италију у најбоље установе и институте и проширују своја знања из области конзервације и рестаурације, каже управница ГМС др Тијана Палковљевић Бугарски.

Како додаје, на изложби “Инспирисани Италијом” биће представљена дела из Колекције ГМС која се на различите начине баве Италијом, настала током боравка српских сликара у италијанским градовима или су инспирисана неким великим уметничким делима које су наши сликари виђали по европским музејима.

Желели смо да на различите начине покажемо како су то Италија и италијанска уметност утицали на српске сликаре 19. века, поручује др Тијана Палковљевић Бугарски.

Међународна конзерваторска конференција, која је почела јуче у ГМС, посвећена је савременом приступу у чишћењу слика и других уметничких предмета који се чувају у музејским установама. На конференцији је преко 100 учесника највише из Србије, али и из региона (Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније). Учесници су у прилици да прате излагања стручњака из два велика, светски позната рестаураторска центра: Института за рестаурацију у Фиренци и Одељења за рестаурацију слика Кунстхисторише музеја у Бечу, као и да чују искуства колега из Народне галерије из Љубљане, Хрватског рестаураторског завода, и неколико водећих институција културе и науке из Србије.

Фото: D. Petrović: Vezuv u plamenu/Ilustracija

По речима др Даниеле Королије Црквењаков, конзерватора саветника и помоћнице управнице ГМС техника чишћења је мултидисциплинарна област која подразумева да конзерватори слика баратају и хемијом, јер то је операција која с једне стране може неповратно да оштети дело, а са друге када је добро урађена даје велику разлику у изгледу слике. Зато је важно пратити шта се ново дешава у тој области као и примере добре стручне праксе. Она је посебно истакла поднаслов ове конференције - етика (које долазе из филозофске области), техника (из домена природних наука) и естетика (уметничка област) а све то спаја конзервација и рестаурација.

У Италијанском институту за културу у Београду сутра у 18.30 сати биће отворена изложба “Инспирисани Италијом”, коју су заједнички реализовале две институције под покровитељством ДДОР осигурања. Посвећена је српским уметницима који су узоре и подстицаје за своје стваралаштво проналазили у уметничкој традицији Италије. По речима ауторке поставке Станиславе Јовановић, кустоса ГМС, поред Новака Радоњића, Аксентија Мародића, Павла Симића на изложби ће бити копије уметничких дела српских уметника Јефтимија Поповића, Јована Поповића, а нарочито су занимљиви цртежи Павла Симића који је 1841. боравио у Риму и скицирао Рафаелова дела у Ватикану и познате римске пејзаже. Уметничка дела представљена на изложби, одсликавају једну епоху, генерације уметника и њихове уметничке идеале и стремљења. Поред тога што сведоче о вези српске с италијанском уметношћу она указују на инспирисаност духом Италије, ренесансе и новим погледима на уметност. Италија и италијанска уметност, омогућили су српским уметницима да, усавршавајући се и богатећи сопствено сликарство, у српску уметност унесу нове идеје и мотиве.

Изложбу прати каталог са расправним текстом на српском и италијанском језику, као и репродукцијама уметничких дела из колекције ГМС.

Изложба је отворена до 29. новембра.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести