Загонетне слике Драгана Јанкова

У Галерији Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) на Булевару Михајла Пупина 9, отворена је изложба слика познатог новосадског уметника Драгана Јанкова, која се може погледати до 29. априла.
д
Фото: Промо

Изложено је, по личном избору аутора, двадесетак слика из најразличитијих фаза његовог рада, те представљају ретроспекцију његовог рада и особитог сликарског опуса, који је настајао од студентских дана половином осамдесетих година двадесетог века, па све до данас.

О аутентичном свету слика Драгана Јанкова, бојама и мотивима, у пропратном тексту уз ову изложбу, пише новосадски књижевник Слободан Тишма, истичући да је кључна реч на његовим сликама, испред и иза сваког крајолика, „СЛОБОДА”, која је беспредметна и изванпросторна, слобода од сваке принуде, од сваког задатка. Насликане речи, како Тишма додаје, говоре о концептуализацији слике, о њеној невидљивости, или оностраности, иза сваког његовог пејсажа стоји нешто друго, неки други пејсаж, као нека невидљива суштина.

- Слике Драгана Јанкова у свој својој транспарентности као да скривају нешто, оне су загонетне. Постоји ту неки неухватљиви флуид, нечујна музика која лебди изнад сваког пејзажа. Благи невидљиви ветар струји сликама, као оваплоћење свеопштег претапања и прожимања. Његове слике су угођајне, посматрајући их, осећамо задовољство. Дакле, у питању је нека врста илузионизма, слика се не бави анализом, разлагањем, него синестезијом, мешањем различитих флуидних елемената који афирмишу радост. Посматрајући ове слике тешко је не сетити се чувене Пикасове слике „Радост живљења”, где су такође потка свега море и морски пејзаж. Море је Драганова вечита тема, заправо поглед на пучину, посматрање мора из сигурног заклона уметниковог атељеа – наводи Слободан Тишма. Вода и светлост, Сунце и Океан стоје, по Тишминим речима, насупрот ситним профаним предметима свакодневне употребе. „Вечност поново пронађена”, како би рекао Артур Рембо, подсећа Тишма.

- Слике су пуне цитата, пуно је исказа љубави, пре свега, према модерној уметности која се открива као реалан утопијски простор, али не као простор бекства, него као једини могућ и апсолутно битан, у питању је нека врста земаљског раја у коме пребива уметник који је „морнар на копну”, како рече опет један велики песник, Рафаел Алберти – указује Слободан Тишма.

Драган Јанков је досад излагао је на 25 самосталних и преко 200 групних изложби у земљи и иностранству. Добитник је осам награда за сликарство. Живи и ствара у Новом Саду, у атељеу у  Масариковој 7.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести