Брнабић: Сутра стиже 40.000 Фајзерових вакцина

БЕОГРАД: У Србију сутра стиже више од 40.000 Фајзерових вакцина, најавила је премијерка Ана Брнабић, додајући да очекује да у току следеће седмице у нашу земљу стигну и прве АстраЗенека вакцине.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Брнабић је за ТВ Прва навела да се у марту очекују и вакцине из Ковакс програма и истакла да ће на тај начин грађани имати и већи избор цепива.

"Без икакве сумње биће довољно вакцина за све који желе да се вакцинишу", казала је премијерка и навела да се сада подиже капацитет за вакцинацију.

Како наводи, рекорд је око 70.000 вакцинисаних особа у току једног дана, а сада се ради и ревакцинација, плус нове дозе.

Наводећи да је прочитала у одређеним медијима да је одзив на вакцинацију у нашој земљи разорачаравајући, Брнабић каже да не зна у којој Србији живе људи који могу тако нешто да кажу.

"У нашој држави одзив је скоро најбољи у Европи и те критике су доказ да је тим људима жао што је вакцинација код нас успешна", каже премијерка.

До сада је, према њеним речима, 635.000 особа вакцинисано првом дозом, око 182.000 је ревакцинисано, што је отприлике нешто више од 805.000 вакцинација.

"У овом тренутку 11 одсто од укупне пунолетне популације је примило прву вакцину, око три одсто је имунизовано, примили су и ревакцину и очекујем да ће нешто мало испод 20 одсто до краја фебруара примити прву дозу", казала је Брнабић.

Апеловала је на све грађане да и након добијене прве дозе користе маске, јер се имунитет стиче тек две недеље након ревакцинације.

Северној Македонији данас 4.000 Фајзер вакцина

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће председник Србије Александар Вучић данас предати 4.000 доза Фајзерове вакцине премијеру Северне Македоније Зорану Заеву, док ће још 4.000 за ревакцинацију тој земљи бити донирано у наредне две недеље.

Брнабић је за ТВ Прва казала да је то мање-више довољно да се вакцинишу сви медицински радници у црвеним зонама у Северној Македонији.

"Они су у тешком положају, имају велики број заражених и сада је био прави тренутак да им донирамо једну количину док они чекају оне које су платили", казала је премијерка.

Брнабић подсећа да је по уговору који Србија има са Фајзером експлицитно стављено да мора да има сагласност да донира вакцине, без обзира на то што су плаћене.

"Трудили смо се да добијемо ту сагласност чим пре и она је стигла синоћ око 21.00 час и онда смо се организовали примопредају", додаје премијерка.

Каже да су око 4.00 јутрос вакцине упућене ја граничном прелазу Табановце, а да је Северна Македонија синоћ издала све потребне увозне дозволе, као и да је потписан уговор између Фајзера, Северне Македоније и нас о донацији.

На питање да ли ће Србија помоћи и другима у региону на тај начин, Брнабић каже да се разматра којим земљама је потребна та врста подршке и додаје да донација Хрватској није реална.

"Нама није реално да донирамо Хрватску, прво нису ни тражили од нас, а друго чланица су ЕУ и не би било могуће", наводи премијерка.

Када је реч о Републици Српској, Брнабић каже да су они добили једну количину вакцина Спутњик Ве, али да је Србија спремна да помогне.

"Солидарност је сада најважнија. Грађани Србије треба да буду поносни што смо у могућности да помогнемо", навела је Брнабић.

Вакцине су здравствено, а не геополитичко питање

Србија се према набавци вакцине и имунизацији грађана не поставља као према геополитичком питању, већ као према питању заштите здравља грађана, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

Премијерка је тако одговорила на коментаре појединих светских медија да Србија окреће ЕУ ка Кини, као и да Кина шири меку моћ у Србији, а Србија у региону.

"На срећу, ми не видимо меку моћ у вакцини, ово је чисто здравствено питање, а нама је важно да су вакцине ефикасне и безбедне и то нам је донело резултат којем се диви читав свет", казала је премијерка за ТВ Прва.

Истиче да је важније од тога што нам се диви цео свет то што је вакцинама заштићено хиљаде живота грађана Србије.

Како каже, сада постоји велики број земаља чланица ЕУ које гледају на Србију и кажу да су они требали тако да поступе и да су требали да причају са свим произвођачима.

"Према овоме се нисмо постављали као према геополитичком питању, ми смо једна од првих светских земаља која је потписала са америчким Фајзером, други у Европи који су увезли, дали смо дозволу пре ЕУ тако да је то показатељ да нисмо геополитички гледали на ту ствар", навела је Брнабић.

На питање да то што из Ковакс програма још није стигла ниједна вакцина и да већ други пут од почетка пандемије ЕУ не показује довољну солидарност и да ће то можда проузроковати да додатно опадне евроентузијазам код грађана Србије, премијерка каже да не би била тако строга према европским партнерима.

"Били су ту у неким другим ситуацијама, Европа је тромији механизам, али када се укључи то је велика моћ", казала је Брнабић.

Истиче и да су у Србији преко 65 одсто страних инвестиција из ЕУ и каже да нам то помаже да будемо економски јаки и стабилни.

"Због тога смо имали новац за респираторе, вакцине, Европа јесте тромији механизам, али је важна, као и наш однос са другим партнерима у свету. Обе ствари нас чине јачима", казала је премијерка.

У обрачуну са криминалом ићи ћемо до краја

Премијерка Ана Брнабић најавила је данас наставак акције против криминала и корупције и скора хапшења функцинера и тајкуна који су били повезани са криминалним кланом Вељка Беливука.

"Обећавам да ћемо ићи до краја. Ово је био само први ударац у борби против корупције и криминала. Сваким даном откривамно све више доказа и повезујемо ствари. Свакако да су ти људи имали подршку из државних органа. Наш фокус је да откријемо све оне који су примали плате из републичког буџета да штите грађане Србије, а радили су за мафију", рекла је Брнабићева за Прву ТВ.

Она се осврнула и на најављени дијалог власти и опозиције и указала да је сада јасно је да ће у игри бити две платформе за дијалог, јер су се поједине странке изјасниле као слободарске.

"Ја мислим да је непримерено учешће евро-парламентараца у нашем дијалогу. Неке странке су се такође изјасниле против учешћа ЕУ парламентараца, али има и оних које захтевају њихово учешће па ћемо сачекати и видети као ће тећи тај процес", казала је она.

Данас су, наводи, изборни услови много бољи него у време претходне власти и имамо већу слободу медија него раније.

"Све платформе које је предложила опозиција говоре о њима самима, јер траже да уређују програм јавног сервиса и увођење поверенике за јавна предузећа што указује да желе поново да преузму контролу над јавним предузећима. Не можемом да дозволимо да економски трпимо због такве платформе опозиције и њених нереалних захтева. То неће проћи", поручила је премијерка.

Она је додала да има и препорука које имају смисла, као нпр. препоруке ОЕБС за побољшање изборних услова и најавила да ће такве препоруке бити имплементиране.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести