Економист: ИКЕА у Србији - симбол европске нормалности

ЛОНДОН: Лондонски недељник "Економист" пише данас да је отварање робне куће ИКЕА у Београду пуно симболичног значења и да је повратак шведске компаније у Србију "прича о одложеној транзицији" Србије, као "симбол европске нормалности" под мандатом председника Александра Вучића.
Otvaranje RK Ikea u BGD 5 Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Британски лист указује да европске интеграције имају различите облике, а да за владе као што је српска то значи хватање у коштац с хиљадама инструкција ЕУ о томе како изградити модерну државу.

"Па ипак, за хиљаде обичних Срба, откако је ИКЕА отворена у Београду 10. августа, то значи провођење викенда као милиони грађана ЕУ: у куповини намештаја шведске робне куће и проучавању инструкција о томе како да га склопе", наводи се у тексту под насловом "ИКЕА дошла у Србију".

"Економист" оцењује да би било где у Европи отварање 400. робне куће ИКЕА тешко представљало вест, "а камоли прилику за национално испитивање савести на челу са председником Србије Александром Вучићем".

Лист наводи да је Вучић у ауторском тексту похвалио компанију ИКЕА и њеног оснивача Ингвара Кампрада, који је у младости био члан Шведске фашистичке партије, али да се у међувремену "искупио".

Британски лист подсећа на политичку прошлост Вучића наводећи д аје 16 година био члан националистичке партије.

Вучић, какао се даље истиче у тексту, каже да више не верује у идеје које су га мотивисале у прошлости и да му је циљ стварање модерне Србије, али да је проблем у томе што су Срби лењи и вечито чекају да им неко каже шта треба да раде.

Лист додаје да је Вучић често говорио о свом дивљењу северним Европљанима и њиховој протестантској радној етици.

"ИКЕА у Београду је прича пуна симболичног значења", истиче се у тексту, уз подсећање да је та компанија отворила на овим просторима малу продавницу 1991, али ју је затворила само годину дана касније када се Југославија распала.

Повратак компаније ИКЕА је "прича о одложеној транзицији Србије", оцењује "Економист", који подсећа и да је лидер Србије из ратних времена, Слободан Милошевић, пао пре 17 година, и пита се "зашто је Србији требало толико много времена".

Лондонски недељник наводи да је 2008. године, када је на челу Србије био проевропски оријентисан Борис Тадић, покушај шведске куће да се врати на ове просторе био осујећен бирократијом и корупцијом.

"Многи либерални Срби мрзе Вучића због његовог ауторитаризма и непотизма: чињеница да је симбол европске нормалности поново отворен за време његовог мандата је горка пилула коју ће они морати да прогутају", закључује "Економист".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести