Јевтић: Седница парламента још један "прст у око" у односима

ПРИШТИНА: Тренутна дешавања на косовској политичкој сцени остављају негативан утисак, јер је у тренутку када нема дијалога однос је сведен на оштру реторику, изјавио је министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, који је за данашњу седницу парламента рекао да је још један "прст у око" односима Срба и Албанаца.
jevtic, tanjug
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

На конференцији српских невладиних организација акредитованих у Саветодавном већу за заједнице у Грачаници, Јевтић је рекао да се та дешавања одражавају на односе већинских и невећинских народа на Косову, посебно српског и албанског, што, како оцењује, није добро.

“Одувек сам био за то да се разговара и да се кроз дијалог решавају проблеми", истакао је Јевтић и навео да због овакве ситуације није срећан, пренела је РТК2.

Није, казао је, срећан ни због ситуације да су представници Српске листе приморани да буду у бојкоту и додао да није мишљења да је то нешто добро.

"Али, приморани смо на то због одређених политичких одлука", додао је министар Српске листе у оставци и навео да није срећан ни због данашњих дешавања у Скупштини, јер је то, како је нагласио, још један "прст у око" односима Срба и Алабанаца.

„Таква реторика и такав однос не доприноси решавању проблема, посебно када говоримо о нечему што би требало да буде крајњи циљ, а то је трајни мир и ситуација добре сарадње, комуникације, толеранције и узајамног поштовања“, закључио је Јевтић.

Приштина: Резолуцијом "казнити Србију"!

ПРИШТИНА: У косовском парламенту је након вишесатног одлагања почела пленарна седница на чијем дневном реду је нацрт резолуције о наводном геноциду који су починиле српске снаге током последњег сукоба на Косову и Метохији и предлог за оснивање тзв. "државне комисије" за формирање трибунала за Србе, за које се очекује да ће бити изгласане данас.

У дневни ред уврштен је и захтев заменице председника Алијансе за будућност Косова, Донике Кадај Бујупи о додели простора за излагање експоната као доказе да су Срби чинили наводне злочине на косовској територији.

Посланик Иницијативе, Биљаљ Шерифи, рекао је да је резолуција тек први корак у доказивању наводних српских злочина.

"Намерно смо га назвали резолуцијом за српски геноцид на Косову", рекао је он, пренела је КТВ.

Парламентарне странке подржале су тај нацрт резолуције о наводном геноциду.

Посланик опозиционог Демкратског саеза Косова, Арменд Земај, је изјавио да његова странка једногласно подржава усвајање предложене резолуције.

Он је, међутим, приметио да привремене приштинске институције нису биле у стању да дођу до такве резолуције током 20 година од сукоба.

Београд је оптужио да је његов, како тврди, једини циј да уништи политичке и друштвене институције у Приштини.

Он сматра да сви који, како каже, негирају и минимизују наводне злочине из 90-тих заслужују да буду кажњени.

Посланик владајуће Демократске партије Косова, Егзил Луштаку, рекао је да предложена резолуција, за коју се очекује да ће бити усвојена данас, представља захвалност за оне који су се, како је рекао, "жртвовали за Косово".

"Овом резолуцијом Србија ће добити заслужену казну. Захтевамо да Србија призна геноцид који је починила на Косову", рекао је он.

Сами Куртеш посланик опозиционог покрета Самоопредељење каже да предложена резолуција садржи све постојеће међународне извештаје који се односе на наводни злочин геноцида, те додао да је „прикупљање чињеница најпроблематичнији део".

Рекао је и да је покушао да прегледа комплетну документацију која је укључена у резолуцију, али да, како је рекао, "нажалост, сва истраживања нису исцрпљена".

Имамо, казао је, податке који се понављају.

Посланик Иницијативе, Зафир Берисха, је рекао да је предложена резолуција "тек мал корак ка лежењу великих рана:

Сматра да је, како тврди, немогуће сажети на мало страница све оно шсто се догодило на Косову током последњих сукоба.

Иначе, у парламенту су и чланови породица жртава и несталих особа.

Јанковић: Покажимо у недељу своју снагу и слогу

ЗВЕЧАН: Кандидат Српске листе за градоначелника општине Звечан Вучина Јанковић и заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић позвали су вечерас Србе на северу покрајине да што масовније у недељу изађу на изборе за градоначелнике четири општине, и на тај начин покажу и Приштини и њеним менторима колико је српки народ одлучан да се бори за свој опстанак. 

Јанковић је, гостујући на Телевизији Мост, житељима општине Звечан поручио да у недељу не смеју да буду летаргични, већ да морају да манифестују слогу и снагу.

"Грађани су свесни значаја ових избора. Ово нису обични избори када бирате између ове и оне опције. Овде се грађани опредељују да ли су за Републику Србију и институције Србије, и да ли су за то да им на челу општине буде Србин или Албанац", рекао је Јанковић. 

Према његовим речима, опстанак Срба на КиМ зависи од помоћи Републике Србије, како због бројних инфраструктурних пројеката који се реализују, тако и због отварања нових радних места за младе људе. 

Он је подсетио да се на територији општине Звечан реализују бројни пројекти средствима Републике Србије, као што су повратничко насеље Сунчана долина, фабрика акумулатора, регионални водовод, бањски комплекс у Бањској...

"Позвао бих зато све грађане општине Звечан да у недељу што масовније изађу на биралишта, поведу све чланове породице и покажу Приштини колико смо јаки и сложни, јер одавде нема назад", казао је Јанковић.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић упозорио је да Приштина и њени страни ментори свакога дана предано раде на томе да поделе Србе на КиМ, и да је у недељу потребно да, као и до сада, српски народ одлучно покаже своје јединство, снагу и непоколебљивост.

"На КиМ, сваки пут када излазимо на биралишта, то је један специфичан референдум. То нису избори као у Шапцу, Ваљеву, Београду, у централној Србији, овде избори увек имају већи значај. Ваша снага одлучност и јединство пресудни су не само за простор КиМ већ и за читаву државу Србију. Целокупан наш спољнополитички наступ у великој мери зависи од тога шта ћемо показати на простору КиМ", објаснио је Јовић. 

Он је истакао да не постоји шанса да српски народ опстане на КиМ без максималне подршке државе Србије, и да је данас приоритет свих приоритета задржати младе Србе на својим огњиштима, а то се ради кроз инфраструктурне пројекте и стварање здравог економског окружења. 

"Ако младима не створимо услове да имају посао и безбедно окружење, они неће остати овде, а ако они не остану овде поставља се питање да ли смо на прави начин присутни на овом простору и да ли можемо да брани све ово што тако одлучно бранимо... Ово је бедем који чува читаву државу Србију и овде нам је потребан млад, најздравији и најспособнији човек", казао је Јовић. 

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести