Апликација о континуитету, дометима и ширини културе Србије

БЕОГРАД: Апликација "Временске линије културе Републике Србије и Срба ван матице", коју је реализовао Завод за проучавање културног развитка, са циљем да на интернету представи најважније личности, догађаје и објекте културе Србије и српског народа представљена је данас у Министарству културе и информисања.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Вук Вукићевић, директор Завода за проучавање културног развитка, казао је да овај сложени пројекат има за циљ да на интернету, на једном месту представи најзначајније личности и догађаје и објекте наше културе.

"У последњих годину дана тим Завода за проучавање културног развитка је радио на томе и Временска линија обухвата период од преисторије до данашњих дана. Ова специфична апликација на тај начин представља континуитет, домете и ширину културе Републике Србије и Срба који живе ван наше државе", казао је Вукићевић и додао да све одреднице могу да се претражују према захтевима корисника, тако да ће интернет сајт омогућити таговање.

Дејан Масликовић, помоћник Министра за дигитализацију културног наслеђа и савременог стваралаштва казао је да је идеја за цео пројекат настала у министарству културе и информисања у сектору за дигитализацију.

"Заједно са кабинетом премијерке смо разматрали да ли може да се направи нека врста апликације где би се млади програмери, студенти, и старт-ап компаније бавиле израдом временске линије у једној установи културе која се дуго бави истраживањем и радом и поседује инфраструктуру за развојовог пројекта", казао је Малсиковић.

Пројекат у овом тренутку садржи више од 1600 појединачних одредница, илустрованих одговарајућим фотографијама и аудиовизуелним материјалима и повезаних како међусобно тако и са спољашњим изворима.

Одреднице су представљене на српском језику, на ћириличном и латиничном писму, а већи део садржаја је преведен и на енглески језик.

Планира се да све одреднице буду доступне на енглеском, а затим и на другим светским језицима.

Садржај Временске линије може бити претраживан према категоријама, одређеним према областима културне и уметничке делатности: архитектура, аудио-визуелне уметности, визуелне уметности, извођачке уметности, књижевност, културно наслеђе, манифестације, медији, музика, наука, установе.

Претраживање је могуће вршити и према таговима, који омогућавају претрагу према посебним интересовањима корисника.

Садржај се развија у складу са принципима обухватности, репрезентативности и доступности широком кругу корисника.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести