Бијенале уметности почиње сутра у Панчеву

ПАНЧЕВО: Бијенале уметности, под називом "Смрт уметности, живела уметност!" биће одржано од 31. октобра до 27. новембра у више излагачких простора у Панчеву, у организацији Културног центра Панчева.
1
Фото: Youtube Printscreen

Ивана Маркез Филиповић, уредница визуелног програма Културног центра Панчева је истакла да је Бијенале уметности најстарија међународна уметничка манифестација у Панчеву, као и да је имала задовољство да одабере мешовит ауторски тим, који чине два уметника и два историчара уметности.

Чланица ауторског тима, Ивана Башичевић Антић, је о слогану "Смрт уметности, Живела уметност" рекла да тај наслов говори о нашој дугогодишњој професионалној потреби да трагамо за правим вредностима у уметности.

"Активност уметника које смо изабрали, која је њих доводила до озбиљних притисака средине, говорила је о томе да су они и даље у ту уметност веровали. Идеја "живела уметност" је била водиља читавих њихових професионалних каријера", каже Башичевић Антић.

О концепту овогодишњег Бијенала она каже да је реч покушају да се организатори окрену историјским моментима који су изузетно битни у данашње доба,

Сања Латиновић, чланица ауторског тима, је нарочито издвојила оригиналне Зенитове часописе, који ће бити приказани на Бијеналу.

"Поред оригиналног часописа, биће приказани и неки радови које смо позајмили из Народног музеја. Љубомир Мицић је имао слуха да препозна прогресивност тих радова и да их приказује кроз те часописе".

Деветнаесто Бијенале уметности у Панчеву, које се ове године одржава под називом "Смрт уметности, живела уметност!", биће свечано отворено сутра у 18 часова у Народном музеју у Панчеву.

Четворо уметника ће, том приликом, извести своје перформансе у два различита простора : Славко Богдановић, Слободан Ера Миливојевић, Драган Војводић и Катарина Јовановић Алфа.

Стеван Вуковић, члан ауторског тима се осврнуо на овогодишњи одабир перформанса.

"Ми смо решили да позовемо уметнике да, уместо наше приче на отварању, изведу конкретне радове. Имамо различите генерације уметника, а код свих извођења је телесност битна. Мислим да ће овај живи део јако добро допунити то што у документарном делу тешко можемо докучити како је ова уметност изгледала" казао је Вуковић.

Пред сам крај Бијенала, део програма ће бити одржан у Гете институту у Београду.

У овом простору ће 26. новембра бити организован округли сто и представљен фестивалски каталог, као и аутори и текстописци који су учествовали у стварању и представљању модела мишљења у уметности, познатог под називом "Друга линија".

Селман Тртовац, члан ауторског тима напомиње да Гете институт има велики интерес да учествује у Бијеналу, јер ми као ауторски тим не видимо ову манифестацију као завршену форму, већ управо као платформу за даљи рад и развој мишљења који би се протезао и наредне две године.

"Пре свега јер је 2021. стоти јубилеј године када је рођен Јозеф Бојс, који ће бити представљен у раду Зорана Поповића, као и године рођења Димитрија Башичевића Мангелоса, што је занимљива коинциденција".

У оквиру овогодишњег програма радове ће узложити 20 уметника из Србије и Хрватске, међу којима су Тодосијевић Раша, Билановић Милица, Богдановић Славко, Џафо Никола, Илић Синиша, Јовановић Катарина, Алфа, Куда орг, уметничка група, Миливојевић Ера, Петровић Тијана, Поповић Зоран, Ракић Милица, Ступар Слободанка, Тодоровић Зоран, Токин Весна, Трећи Београд - уметнички колектив и Павловић Вељко, Војводић Драган, Сања Ивековић, Арманини Ивана и Голуб Марко, Фрелих Владимир и Стојнић Дамир (Хрватска).

Учешће у овогодишњем програму узеће и теоретирачи Јеша Денегри, Реинз Сераина, Др Ивана Башичевић Антић, Др Селман Тртовац, Стеван Вуковић, Сабине Хенсген и Андреј Монастирски.

Бијенале уметности реализује Културни центар Панчева, уз покровитељство града Панчева и Министарства културе и информисања Републике Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести