У Атини представљен филмски пројекат "Чарапе краља Петра" 

АТИНА: Презентација филмског пројекта "Чарапе краља Петра", у чијем средишту је српски монарх Петар Први Карађорђевић, одржана је вечерас у амбасади Србије у Атини. 
Carape kralja Petra/Tanjug
Фото: Tanjug

Осим нашег прослављеног глумца Лазара Ристовског, који је продуцент остварења и који ће у филму играти краља Петра, представљању занимљивог филмског пројекта присуствовали су Душан Спасојевић, амбасадор Србије у Грчкој, Симеон Тсомокос, председник Грчко-српске привредне коморе и Михалис Сарандинос, копродуцент филма из Грчке. 

Презентација је одржана под покровитељством Грчко-српске привредне коморе са идејом да се подржи овако важан филмски пројекат поводом 100 година победе савезника у Великом рату.

У центру филмске приче "Чарапе краља Петра", чију ће режију потписати Петар Ристовски је човек а не икона. 

Француски ђак, прекаљени војник и ратник, краљ Петар Карађорђевић, стекао искуство ратујући у Легији странаца у Француско-пруском рату. 

Његов ратнички дух утемељен је у личности његовог деде, једног од најважнијих српских ратника, српског вожда Карађорђа. 

После 45 година у изгнанству краљ Петар Карађорђевић враћа се у Србију. 

Од тада је вођен мисијом да од Србије створи модерну парламентарну монархију. 

Филм "Чарапе краља Петра" доноси причу о човеку који је пореклом, рођењем и личном одлуком пригрлио крст сопствене судбине.

Више од 70 глумаца оживеће историјске јунаке епохе. 

Осим краља Петра публика ће на великом платну видети и Живојина Мишића, генијалног војног стратега, Милунку Савић, жену хероја, Драгутина Димитријевића Аписа, шефа војне обавештајне службе, Елфтериоса Ванизелоса, грчког премијера, Николаја II руског цара...

Снимање филма "Чарапе краља Петра" трајаће од марта до средине јула 2018. године на локацијама у Србији, Грчкој и Русији.

Сцене Церске битке биће снимане на Тари, прелазак Српске војске преко Албаније на Старој планини и Копаонику...

Важан део остварења је и "крфска епопеја" српске војске. 

На месту највећег страдања, поред острва смрти Вида и Плаве гробнице, десеткованој српској војсци су мештани на Крфу понудили много више гостопримства.

Разумевање утеху и братску љубав...

Залечене су ране, жал за погинулима и брига за породицама у Србији слили су се у песмама "Тамо далеко" и "Креће се лађа Француска"...Острво смрти се претворило у острво васкрснућа. 

Са Крфа се креће пут Солуна, Кајмакчалана, из победе у победу до отаџбине...

Премијера филма "Чарапе краља Петра" очекује се у новембру следеће године. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести