Изложба о настанку позоришне уметности и оснивања УДУС-а

НОВИ САД: Изложба поводом обележавања 100 година од оснивања сталешке организације драмских уметника Србије (УДУС), после Београда, вечерас је отворена и у Новом Саду, у Српском народном позоришту.
1
Фото: Dnevnik.rs

Изложбу је отворила глумица Мира Бањац, а публици се обратио председник УДУСА-а, глумац Војислав Брајовић.

Свечаном отварању претходио је перформанс савременог циркуса, према мотивима "Путујућег позоришта ШопаловићЊ Љубомира Симовића, којим је послата порука да култура неће дозволити да преовладају кич и шунд.

Председник УДУС-а Војислав Брајовић рекао је за Тањуг да је оно чиме глумци и позоришни уметници могу бити поносни јесте то "што су као позориште у свету признатији, него у својој земљи“, те да је најтеже бити признат у својој земљи.

"Много је важније то за шта су се борили глумци који су 1919. основали УДУС, они су видели у новом свету шансу да своју уметност ставе на здраве ноге, јер она је увек била некако скрајнута, зато је и основано Удружење. Дакле, много је важнија та њихова борба, него само оснивање Удружења“, рекао је Брајовић.

Он наглашава да та борба за уметност траје и даље, што је важно, јер уметност чува језик.

Тиме се "чува национални идентитет, тиме једино знамо да кажемо своје емоције на прави начин“, рекао је Брајовић.

Поставка изложбе „Позориште у времену сваком“ налази се у холу СНП-а, а посетиоци је могу погледати до 20. децембра.

Један од аутора, Зоран Максимовић, каже да је посебна част што је прво гостовање ове изложбе баш у најстаријем националном театру, СНП-у.

"Посебно ми је задовољство што је ова изложба у позоришном простору, па ће публика, долазећи на представе, моћи да види нешто и од историје нашег позоришта“, каже Максимовић.

Он прецизира да ће посетиоци овде моћи да виде историју позоришта у Србији, прве професионалне кораке домаће позоришне уметности и заправо трагове готово осам векова позоришне историје земље.

Обимна трматска поставка прати развој српског позоришта, како би јавности предочила позоришну делатност као истински важан сегмент друштвеног живота и покаже као су позоришна уметност и позоришни уметници утицали на модернизацију и демократизацију друштва.

Експонати прате време од средњег века, односно од времена када је први пут поменута реч "глумац“.

Поставком је испраћена и значајна активност Јоакима Вујића у Крагујевцу, током стицања независности од турске власти Кнежевине Србије, али, између осталог, и рад позоришта у међуратном периоду, у Београду и у Новом Саду, Нишу, Скопљу.

На изложби су приказани радови петоро аутора - Мирјане Одавић, Зорана Максимовића, Мирослава Перишића, Јелене Ковачевић и Снежане Лазић.

После Новог Сад планирано је да изложба буде отворена у Нишу.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести