Излог књига

НОВИ САД: Рајко Грлић, прослављени хрватски редитељ светског реномеа који је својим бројним филмовима оставио запажени траг на некадашњем југословенском простору објавио је недавно књигу “Неиспричане приче” у издању “Лагуне.
knjiga
Фото: Ilustracija

Књига је као документ једног времена много више од класичне аутобиографије и у њој се око филмских појмова преплићу кључни животни догађаји, биографски фрагменти, сећања, анегдоте, успомене, приче из режијске бележнице.

Читав живот сакривао сам се иза филмских јунака. Живео њихове животе и причајући њихове крио свој. Неиспричане приче остајале су у режијској бележници као у некој добро зачепљеној боци. И ођедном, вероватно у нади да ћу тиме олакшати повратак, одлучио сам ту боцу отворити, у уводу својих „Неиспричаних прича“ Грлић објашњава мотиве за настанак ове књиге.

Аутор је у овој изузетној личној исповести у форми лексикона филмских термина изнео свој поглед не само на своју породицу и каријеру, него и на заједничку некадашњу земљу, пријатеље, колеге и догађаје на југословенским просторима у преломним временима за последњих педесетак година, најављује издавач. Сваки филмски термин, притом, садржи кратку дефиницију и значење дате филмске појаве, а онда Грлић у том тематском кључу, на веома духовит, дирљив, а понекад и горак начин, прича неку од епизода или из свог живота или из сценарија неког од својих нереализованих филмова.

Универзални језик музике

На измаку године која неће донети име новог Нобеловог лаурета, због превирања у Нобеловом комитету и оставки неких од чланова жирија који додељују ово престижно књижевно признање, издавачка кућа “Дерета” објавила је још један наслов последњег добитника ове награде Казуа Ишигура, истакнутог британског романописца и прозаисте јапанског порекла.

Фото: Ilustracija

У збирци “Ноктурна”, у преводу Аријане Божовић, обједињено је пет прича о музици и сутону које, по оцени издавача у себи садрже све оне елементе Ишигурове прозе који су му обезбедили књижевни углед: течна, једноставна и резонантна реченица, заводљива снолика атмосфера, лепеза необичних карактера и занимљивих прича које нам увек гарантују јединствено читалачко искуство. Судбине јунака ове књиге одређене су универзалним језиком музике: некада славни певач разводи се од супруге коју је волео и жени се млађом, која би могла да га испрати у његовим амбицијама; музички зависник нема много тога да понуди пријатељима осим свог мишљења; кантаутор који не налази своје место под сунцем и упорно иде на аудиције где га увек одбијају; yезер верује да ће пластичном операцијом лица направити успешнију каријеру; учитељ виолончелисте нашао је изванредан метод да развије таленат младог ученика. Музика је средиште живота Ишигурових јунака, указује издавач, агора у коју се сливају све улице њихових интересовања, и управо ће их она довести до неке врсте личног откровења.

Богата крими прича

Дебитантски роман “1793” шведског аутора Никласа Нат о Дага, који је у преводу на српски Доријана Хајдуа објавила издавачка кућа “Самиздат Б92”, на Сајму књига у Гетеборгу освојио је награду  Цриметиме Спецсаверс Ањард 2018  за дебитантски крими роман године као и књигу године, док му је 2017. припало признање Шведске академије писаца крими-романа за најбољи првенац. Ретко се догоди да се писац дебитантског романа може похвалити ауторским правима продатим у 30 земаља.

Фото: Ilustracija

Реч је о храбром дебитантском делу које не поштује правила и узоре - овај роман красе слободоумност наратива и непоштовање жанра које је самопоуздано слободно и освежавајуће, образложио је жири приликом доделе награде у Гетеборгу.

Како кажу у питању је “богата крими прича из Стокхолма кога више нема - бриљантно испричана! … Карактери, описи природе и језик у савршеној су интеракцији“.

Краљ Густав III је мртав. Прошло је више од годину дана откако је пуцањ одјекнуо на маскенбалу. Престолонаследник је малолетан, а ратне године су испразниле државну касу. Краљевином управљају лични интереси, док народ пати. Како најављује овај роман издавач, из четири приповедачке перспективе Никлас Нат о Даг свлачи раскош и величанственост позног густавијанског доба, и открива еру од крви и меса, нужде и очаја, али и наде и воље за променом која је посејала семе и нашег друштва. “1793” је ноар и песница у лице идеализованој слици шведског XVIII века.

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести