Нови Сад у петак гост Београдског сајма књига

Нови Сад ће на 62. Међународном сајму књига у петак, 27. октобра, отворити нову програмску целину „Град - гост”, у оквиру које ће се, по речима управника Библиотеке Матице српске Селимира Радуловића, потрудити да у најлепшем светлу представи своје писце, издаваче и књижевне фестивале.
Novi Sad/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

На сајамском Платоу Лазе Костића тако ће од 11 до 18 часова у фокусу бити Матица српска, затим десетак новосадских издавачких кућа као и издаваштво националних мањина, Међународни фестивал прозе и Међународни новосадски књижевни фестивал, аутори попут Слободана Тишме, Фрање Петриновића, Ђорђа Писарева, Владиславе Гордић Петковић и Душана Патића, а посебно поглавље биће посвећено пројекту Нови Сад 2021 - Европска престоница културе.

– Нови Сад је с ваљаним разлогом изабран да буде први „Град -  гост” Сајма књига, не само зато што Новосађани на најбољи могући начин негују културу читања, него и јер је град са најактивнијим културним животом у нашој земљи у овом тренутку – изјавио је данас на конференцији за новинаре у КЦНС члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић. – Циљ нам је да култура максимано буде искоришћена као покретач свеукупног развоја и верујем да ће томе допринети и наступ на највећој књижевној манифестацији у региону, који ће бити и прилика да упознамо ширу јавност са свим бенефитима које и Новом Саду и држави доноси освајање престижне титуле – Европска престоница културе.

Како је најавио директор Градске бибиотеке Драган Којић, програм ће отворити пригодно слово председника Матице српске проф. др Драгана Станића, а потом ће капитална издања најстарије српске књижевне, културне и научне институције представити академик Миро Вуксановић, директор Издавачког центра МС. Након тога ће се у првом плану наћи пројекат Нови Сад 2021 – Европска престоница културе, о којем ће говорити градоначелник Милош Вучевић и директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић.

„Овај сусрет је за нас изузетно важан, јер смо свесни чињенице да у апликационој књизи, на темељу које смо добили титулу ЕПК, имамо мањак пројеката који се генерално тичу књижевности. И утолико је наш задатак да у предстојећем периоду, кроз дијалог, дођемо до заједничког решења о томе како да ЕПК подржи књижевно стваралаштво и издаваштво”, навео је представик Фондације Лазар Јованов.   

У другом делу програма, који ће почети беседом проф. др Драгана Прола „Књига, реч, библиотека”, центар пажње би био померен на новосадске издавачке куће, које би представиле своја репрезентативна издања, и то кроз реч уредника, али и појединих писаца... Ову својеврсну издавачку ретроспективу отворио би Културни центра Новог Сада, потом би следили „Медитеран“, „Агора“, „Солариса”, „Православна реч“, „Психополис“, „Прометеј“, „Академска књига”, као и Градска библиотека. Од аутора ових издавача најављени су, рецимо, и Владимир Пиштало, Предраг Марковић, Ђорђо Сладоје, Марјан Чакаревић, Иван Димитријевић... На ред би потом дошло издаваштво националних мањина, односно говорило би се о књигама иза којих стоје „Форум“, „Хлас луду“ и „Руске слово”.

За крај представљања Новог Сада на Сајму књига остављене су промоције пројекта „Боокмарк”, односно књижевно-туристичког водича кроз Нови Сад, затим Змајевих дечјих игара, те две велике књижевне манифестације: Међународног фестивал прозе и Међународног новосадског књижевног фестивала, о којима би говорили уредник „Просефеста“ Недељко Мамула и председник Друштва књижевника Војводине Ђезе Бордаш. Само финале програма „Град гост” било би посвећено Слободану Тишми, Фрањи Петриновићу и Ђорђу Писареву, у чијим је делима Нови Сад један од важнијих јунака. „Има се чиме Нови Сад поносити, и у прошлости и сада, а тако ће бити и у будућности”, поручио је директор КЦНС Бојан Панаотивић.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести