Субини космополитски ритмови одјекиваће Новим Садом у Другој? Европи

НОВИ САД: Мултимедијална изложба, промоција албума, слушање музике, многобројне радионице и разговори, концерти, а све у част пиониру електронске музике бивше Југославије и Латинске Америке, Митру Суботићу Суби, биће организовани од 20. до 26. новембра у новосадском Дистрикту, и то у великом финалу Европске престонице културе, у оквиру Друге? Европе. 
s
Фото: ns2022.rs

Јединствени омаж Суби отпочеће пројектом „Суба: Нови Сад” у организацији Удружења за промоцију савремене музичке уметности „Нове уши”, који ће представити његово стваралаштво кроз све музичке жанрове и врсте ангажмана којима се бавио, од музике за позориште, преко електронске музике, до босанове. Субин визионарски дух осетиће се од 20. новембра у Мензи, где ће бити смештена интерактивна инсталација „Субина соба” — мултимедијална изложба која ће публици приближити Субине радове до одласка у Бразил 1990. године, као и артефакте у вези са његовим животом и радом, а којом ће кустосирати Босиљка Зиројевић Лечић. У оквиру изложбе ће публика моћи да чује и култну композицију „The Dreambird”, коју је Суба стварао с Гораном Вејводом, с албума „In The Moon Cage” награђеног Унеско наградом за допринос култури. 

До 26. новембра премијерно ће бити одржана промоција компакт-диска „Суба: Нови Сад” на којем ће се наћи Субина музика различитих жанрова по избору његовог пријатеља и стрип цртача Зорана Јањетова Јање, а својеврсну премијеру имаће и буклет публикација „Dreambird/Суба: у потрази за пулсом света” аутора Лазара Џамића. Управо ће Зоран Јањетов Јања, као и Драган Гојковић, говорити о Субиним почецима. Издавач и куратор Владимир Ивковић одржаће предавање у оквиру програма „Ко је Рекс Илузиви”, док ће у разговору о „Музици четвртог света” у оквиру промоције дуплог винила Митра Суботића Субе „The Dreambird”, који је објављен у Бразилу 2022,  учествовати чувени бразилски музичари Жоао Параиба, Жоао Висконде, као и познати српски композитори и продуценти Слободан Мисаиловић, Александар Дујин и Јан Шаш. Суба је стварао и музику за позориште, па ће о том сегменту говорити редитељ Харис Пашовић, кореографкиња и редитељка Нада Кокотовић и песник, есејиста и критичар Владимир Копицл.

Публика ће имати прилику да погледа и видео-радове Небојше Кривокуће уз коментаре аутора, а овом приликом биће представљене и Фондација „Митар Суботић Суба”, Задужбина „Милан Младеновић” и Институт Суба из Сао Паола.

У оквиру програма посвећених Суби, у Дистрикту ће радионице водити ди-џеј Милош Мартинов Лаг, перкусиониста Жоао Параиба („A Brazilian View of Rhytms”) и џез контрабасиста Александар Милошевић из Холандије („From Be to Bop”). Њима ће се са својим предавањем, презентацијом и перформансом придружити Александра Кетиг и плесачице у пројектима Новосадске секције ЦИД-Унеско.

Музика Митра Суботића Субе није одређена само једним звуком или жанровским обележјем, као ни припадношћу једном културном простору, тако да ће његов Нови Сад у овом периоду пулсирати разноликим музичким жанровима Субиних пријатеља и сарадника под називом „Журка код Субе”, у оквиру које ће наступити Модерн квартет, Жоао Параиба, Иван Феце Фирчи и други. Музички програм ће започети концертом CéU, светски признате и вишеструко награђиване певачице из Бразила чије стваралаштво је инспирисано Субиним радом, која ће у Новом Саду, Европској престоници културе, наступити 20. новембра у Градској концертној дворани. Улазнице за концерт доступне су на целокупној продајној мрежи Гигс Тиx, као и на њиховом сајту. Цена карте износи 500 динара.

Сваког дана, у Мензи у Дистрикту, биће отворена и „Медијска соба” са прегледом спотова и филмова на којима је Суба радио. 

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе те од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза. Детаљан програм Европске престонице културе и све информације у вези са пројектом можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести