Две деценије од смрти новинара и публицисте Миодрага Кујунџића

На данашњи дан навршава се две деценије од смрти новинара, публицисте, позоришног и филмског критичара нашег листа Миодрага Кујунџића (Београд, 1926 - Нови Сад, 1998).
д
Фото: Приватна архива

Градска библиотека у Новом Саду тим поводом припрема да током године изложбом представи његов легат. Кујунџићева породица је 2016. Градској библиотеци поклонила рукописну и документарну заоставштину, као и део библиотеке. Поред рукописне грађе, углавном објављених текстова, овај поклон садржи велики број фотографија, личних докумената, преписке са значајним страним и домаћим личностима из света уметности и културе, као и многобројна документа и драгоцене личне предмете. Поклоњени књижни фонд углавном се односи на ретка издања и примерке с посветама. Ова изложба, како напомињу у Градској библиотеци, треба да подсети јавност на једног од најзначајнијиих новинара и критичара у Новом Саду у другој половини 20. века, укаже и на рад „Дневника” као најзначајнијег дневног листа у којем је Кујунџић био запослен, као и радио и телевизијске станице, позоришна и фимска остварења о којима је писао. Градска библиотека, уз изложбу чији је аутор Блаженка Марковић, прикупила је и током године би требало да објави, књигу телевизијских, радио и филмских критика које су настајале током четрдесет година Кујунџићевог критичарског рада.   Миодраг Кујунџић је више од три деценије био запослен у редакцији „Дневника”, сарађујући у свим рубрикама у листу, од новинара-информатора и коментатора, преко помоћника уредника и уредника културне рубрике. Исказивао се у разним новинарским жанровима, али пре свега био је позоришни и филмски критичар (један од ретких који су пратили Стеријино позорје, Фестивал малих и експерименталних сцена у Сарајеву, Сусрете војвођанских позоришта и Филмски фестивал у Пули од самог почетка) као и писац кратких новинских есеја о личностима, појавама и делима из различитих области културног живота. У ранијем периоду интензивно је писао и ликовну критику, а објавио је и први критички осврт на телевизијски програм у Југославији. Као критичар и извештач пратио је и остале позоришне фестивале: Битеф, Фестивал краткометражног и документарног филма, Филмски фестивал у Венецији и Карловим Варима и многе друге. На многима је био и члан жирија. Као један од првих позоришних критичара у листу „Дневник”, пратио је репертоар Српског народног позоришта, Позоришта младих, Новосадског позоришта, Народног позоришта у Сомбору, али и осталих војвођанских позоришта: био је регионални помоћни селектор Стеријиног позорја. Бавио се и историјом позоришта, бележио интервјуе са глумцима. На његов предлог установљене су награде „Дневника” за позоришну критику и глумачко остварење, које се додељују на Стеријином позорју. Награда „Дневника” и Стеријиног позорја за позоришну критику носи данас име Миодрага Кујунџића.


Писац и критичар, тумач и читалац

- Историчар уметности по формалном образовању и одиста великог дијапазона знања из осталих области уметности, као прави изданак грађанске породице која је у левој идеји препознала своје хуманистичке идеале, провео је у новинарству читав свој радни век, пишући о позоришту, филму, опери, ликовним уметности, али и о врућим политичким темама, увек есплиците износећи свој став и ангажман, демонстрирајући своју индивидуалност у којој су се како неко рече, мешали фајтер и сањар, хуманиста и моралиста, либерал и конзервативац, писац и критичар, тумач и читалац – представила је Кујунџића у једном тексту у часопису “Сцена” позоришна критичарка Даринка Николић.


Осим у „Дневнику”, сарађивао и у многим књижевним листовима и часописима у којима је објављивао есеје и огледе о књижевности и позоришту, као и путописне записе. Објавио је и низ књига путописне прозе, огледе о првацима Српског народног позоришта и разговори са њима, збирке изабраних позоришних есеја и критика, као и књиге превода са италијанског језика. Добитник је бројних награда.

К. Р.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести