Изложба Инспирисани Италијом од вечерас у Галерији Матице српске

НОВИ САД: “Инспирисани Италијом” назив је изложбе која се вечерас у 20 часова отвара у Галерији Матице српске.
v
Фото: Dimitrije Petrović, Vezuv u plamenu, oko 1870/Ilustracija

Ова поставка је премијерно је представљена јесенас у Италијанском институту за културу у Београду у поводу обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије и 10 година од потписивања стратешког партнерства између две земље, а сада, у нешто допуњеном издању, у прилици је да је види и новосадска публика. 

Изложба одржава једно од стратешких опредељења Галерије Матице српске, као националног музеја да српску ликовну уметност посматра у ширим европским оквирима проналазећи везе, утицаје и инспирације пред делима из ове богате колекције навела је др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС.

По њеним речима, ово била и прилика да свој уметнички фонд посматрају другим очима и изаберу она дела која су на различите начине инспирисана Италијом, било да су копије дела италијанских сликара у великим европским музејима или су настала приликом боравка наших сликара у италијанским градовима или су инспирисана теоријским трактатима великана ренесансе.

У питању је избор од тридесетак слика, цртежа и скулптура српских стваралаца насталих од 18. до 20. века, а фокус изложбе је на делима из 19. века. Поставка је допуњена и са две слике италијанских градова новосадске уметнице Вере Зарић, како би се показало да инспирација Италијом траје и код савремених аутора.

Ауторка поставке Станислава Јовановић Миндић, кустос ГМС указује да ће на иложби бити представљена италијанска “искуства” Новака Радоњића, Аксентија Мародића, Павла Симића, Јефтимија Поповића, Јована Поповића. Уз копије дела према италијанским мајсторима Пармиђанину, Гвиду Ренију и Помпеу Батонију које су настале током боравака српских уметника у европским уметничким центрима или у Италији, на изложби ће бити представљени цртежи италијанских градова и предела, као и графички листови страних уметника насталих према Рафаелу, Тицијану и Анибале Карачију.

По речима ауторке изложбе, ова уметничка дела одсликавају једну епоху, генерације уметника и њихове уметничке идеале и стремљења.

Поред тога што сведоче о вези српске с италијанском уметношћу она указују на инспирисаност духом Италије, ренесансе и новим погледима на уметност. Захваљујући овим делима у могућности смо да се на посредан начин упознамо с италијанском уметношћу, али и да спознамо на који начин је она утицала и инспирисала образовање српских уметника, без обзира да ли су се школовали, студијски боравили у Италији или су учили пред уметничким делима која су били у прилици да виде у градовима Европе. Италија и италијанска уметност омогућили су српским уметницима да, усавршавајући се и богатећи сопствено сликарство, у српску уметност унесу нове идеје и мотиве. Подстакнути новим визуелним искуствима и идејама градили су везу између свог националног културног наслеђа и наслеђа Европе, уводећи тако српску уметност у нове токове.

Изложбу прати каталог с расправним текстом ауторке на српском и италијанском језику, као и репродукцијама уметничких дела из колекције ГМС. Настала је у сарадњи с Италијанским институтом за културу у Београду и под покровитељством ДДОР осигурања. Председник Извршног одбора ДДОР-а др Ђорђо Маркеђани изразио је велико задовољство сарадњом са једном од најеминентнијих институција културе на реализацији изложбе која повезује уметност Србије и Италије.

На вечерашњем отварању изложбе ће говорити: др Тијана Палковљевић Бугарски, Паола Кордоне, директорка Италијанског института за културу у Београду и др Ђорђо Маркеђани. У оквиру изложбе, која ће трајати до 3. маја биће реализован разноврстан пратећи програм: ауторска тумачења поставке, предавања историчара уметности, уметника и књижевника, едукативни програми и креативне радионице за децу и младе.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести