Изложба "Миграције у уметности-Уметност миграција" у ГМС

НОВИ САД: Изложба "Миграције у уметности - Уметност миграција" биће отворена сутра увече у Галерији Матице српске (ГМС).
g
Фото: Tanjug/GMS

Први пут на једном месту биће приказана дела водећих имена националне уметности Уроша Предића и Паје Јовановића, великана европске уметности Ел Грека, Елизабет Виже Лебрен и Марка Шагала, као и савремених уметника Младена Миљановића, Владана Јеремића, Рене Редле, Сафета Зеца и Таус Макачеве.

Према речима управнице Галерије Матице српске, Тијане Палковљевић Бугарски, изложба је део пројектног лука “Сеобе” Фондације “Европска престоница културе 2022”, којим је још 2016. аплицирано за титулу коју сада Нови Сад носи.

Размишљали смо која је тема за нашу установу најадекватнија, да је истовремено и национална и европска, да је историјска и актуелна и која може да буде у вези са нашом колекцијом, али која нам нуди могућност сарадње са другим установама и савременим уметницима. Феномен миграција је управо нешто што је један феномен данашњег друштва, нешто о чему можемо да прочима и кроз дела историјског сликарства и кроз дела савремене уметности, рекла је Тијана Палковљевић Бугарски.

Пројекат се састоји из два дела - један је зборник радова, а други део је изложба аутора Данила Вуксановића, Јелене Огњановић и Луке Кулића.

Директор Фондације ЕПК 2022 Немања Миленковић истакао је да је ова изложба вишеструко значајна.

Ми смо се за тему сеоба опредилили из неколико разлога. Свака европска престоница културе требало би да преиспита свој идентитет да би знала да прича своју причу у будућности, али усклађено са европским темама. Миграције, а назвали смо их “Сеобе” чине културни простор Србије важним, а повезаним са идентитетом Новог Сада у којем живи 21 нација, а са друге стране у вези са српском причом која је врло сеобна. На крају то јесте прича Европе, она је увек таква, рекао је Миленковић.

Излозба је настала у сарадњи са Државном галеријом „Третјаков”, Државним музејем лепих уметности „Пушкин”, Народном галеријом Словеније, Народним музејем у Београду, Народним музејем Панчево.

Реализована је у оквиру програмског лука "Сеобе" Европске престонице културе, а њено одржавање омогућили су Министарство културе и информисања, Фондација „Нови Сад - Европска престоница културе” и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести