Језикоманија: Драги моји,

Пре неколико дана гледала сам јавно извлачење награда у емисији „Узми рачун и победи” и схватила да добар део грађана Србије не зна да напише адресу на коверти (адресу примаоца као и адресу пошиљаоца).
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Можда због све чешћег коришћења електронске поште? Рачунајући на то да добар део старије популације и не користи интернет, долазим до закључка да је у питању чисто незнање.

Кад се пише адреса, пише се прво име и презиме, испод се пише улица и број, а затим и град или место (у случају да се писмо шаље у иностранство, испод се дописује и име државе у коју се шаље). Неопходно је, било у случају наградне игре било у случају приватне преписке, да се напише и адреса онога који шаље писмо.

Писма започињете обраћањем (Поштовани, Драги, ....) које се пише великим словом и иза њега иде запета. Правило је да се иза вокатива ОБАВЕЗНО пише запета. Након тога иде нови ред и писмо започињете великим словом.

Поштовани читаоци,

Молим вас да обратите пажњу на следећи текст....

У пословној и службеној преписци уобичајено је писање великим словом Ви, Ваш и Вама за обраћање једној особи као знак наглашеног поштовања: Прихватамо Вашу понуду или Предлажемо Вам. Глагол је у том случају у множини мушког рода: Ви сте рекли (и мушкој и женској особи), а не Ви сте рекла.

Слична ситуација је и писањем имејла. Потребно је написати исправну адресу електронске поште, а обраћање је потпуно исто као и код редовне поште.  

О „ошишаној” латиници други пут.

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести