ТВ програм је препун шарених и мирисних емисија, а новине рецепата. Често смо у ситуацији, читајући рецепте, да нам није познато значење одређених израза и термина. Ево мале помоћи.
Бланширати - накратко спустити поврће или воће у кипућу воду да би се лакше скинула опна или сачувала боја.
Бујон - процеђена, зачињена и укувана супа од меса, рибе, живине, поврћа…
Фламбирати - запалити; оно што желите да фламбирате, попрскајте неким алкохолом (најбоље коњаком) и запалите непосредно пре служења.
Гарнирати - украсити; јестиви украс, нпр. кришка лимуна, преполовљена маслина, лист зелене салате или чоколадне мрвице.
Гратинирати - запећи у рерни већ скувано или полускувано јело посуто најчешће мрвицама хлеба - презлама пропрженим на путеру или струганим сиром, умућеним јајима, млеком или и једним и другим.
Карамелизирати - загрејати шећер све док не добије светлобраон боју и не постане густ и получврст сируп (од 160-180 степени); тако се може кармелизирати и црни лук.
И, за крај ове приче, једна пикантерија (занимљива и интригантна прича, анегдота или појединост обично из јавног живота)... Придев пикантан (француски пиљуант) у кулинарству значи који је оштрог и реског укуса и мириса, зачињен јако, али с мером. Фигуративно има значење који узбуђује, интригира, шкакљив, духовит, пецкав...
Наташа Мирковић