Језикоманија: Пикантна пикантерија

Уна­пред се из­ви­ња­вам оном де­лу чи­та­ла­штва ко­је не ку­ва… или бар не ко­ри­сти пи­са­не ре­цеп­те! Па до­бро, мо­жда во­ли­те да гле­да­те кад дру­ги спре­ма­ју…
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

ТВ про­грам је пре­пун ша­ре­них и ми­ри­сних еми­си­ја, а но­ви­не ре­це­па­та. Че­сто смо у си­ту­а­ци­ји, чи­та­ју­ћи ре­цеп­те, да нам ни­је по­зна­то зна­че­ње од­ре­ђе­них из­ра­за и тер­ми­на. Ево ма­ле по­мо­ћи.

Блан­ши­ра­ти - на­крат­ко спу­сти­ти по­вр­ће или во­ће у ки­пу­ћу во­ду да би се лак­ше ски­ну­ла оп­на или са­чу­ва­ла бо­ја.

Бу­јон - про­це­ђе­на, за­чи­ње­на и уку­ва­на су­па од ме­са, ри­бе, жи­ви­не, по­вр­ћа…

Флам­би­ра­ти - за­па­ли­ти; оно што же­ли­те да флам­би­ра­те, по­пр­скај­те не­ким ал­ко­хо­лом (нај­бо­ље ко­ња­ком) и за­па­ли­те не­по­сред­но пре слу­же­ња.

Гар­ни­ра­ти - укра­си­ти; је­сти­ви украс, нпр. кри­шка ли­му­на, пре­по­ло­вље­на ма­сли­на, лист зе­ле­не са­ла­те или чо­ко­лад­не мр­ви­це.

Гра­ти­ни­ра­ти - за­пе­ћи у рер­ни већ ску­ва­но или по­лу­ску­ва­но је­ло по­су­то нај­че­шће мр­ви­ца­ма хле­ба - пре­зла­ма про­пр­же­ним на пу­те­ру или стру­га­ним си­ром, уму­ће­ним ја­ји­ма, мле­ком или и јед­ним и дру­гим.

Ка­ра­ме­ли­зи­ра­ти - за­гре­ја­ти ше­ћер све док не до­би­је све­тло­браон бо­ју и не по­ста­не густ и по­лу­чврст си­руп (од 160-180 сте­пе­ни); та­ко се мо­же кар­ме­ли­зи­ра­ти и цр­ни лук.

И, за крај ове приче, једна пикантерија (занимљива и интригантна прича, анегдота или појединост обично из јавног живота)... Придев пикантан (француски пиљуант) у кулинарству значи који је оштрог и реског укуса и мириса, зачињен јако, али с мером. Фигуративно има значење који узбуђује, интригира, шкакљив, духовит, пецкав...

На­та­ша Мир­ко­вић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести