Септембарски број Кинотеке: Војник у филмској индустрији

НОВИ САД: Из издавачке радионице Југословенске кинотеке изашао је нови број часописа посвећеног седмој уметности, а у фокусу је недавно преминули холандски глумац Рутгер Хауер, којем је посвећен септембарски циклус Кинотеке Великани светског филма.
kinoteka
Фото: Ilustracija

У анализи његовог богатог опуса Ненад Беквалац истиче улогу репликанта Роја Батија у „Блејд ранеру“ Ридлија Скота и цитира култну Батијеву последњу реплику, коју је Хауер сам написао: „Сви ти тренуци биће изгубљени у времену, као сузе на киши. Време је да се умре”, а потом закључује: „На сву срећу, иза Хауера је остало много оног што ћемо моћи да проживљавамо изнова и изнова гледајући његове филмове”... Поводом смрти истакнутог југословенског и српског филмског ствараоца Гордана Михића у рубрици Ин мемориам о опусу овог изузетно плодног сценаристе, али и редитеља и професора, у инспиративном есеју пише др Александар С. Јанковић. У часопису се могу прочитати и интервјуи с глумицом Снежаном Богдановић, звездом веома успешних „Шавова”, као и преводиоцем Зором Чавић Илић, која је три деценије у РТС-у преводила са енглеског језика игране филмове, документарце и серије,

Нова Кинотека најављује и дигитално рестаурисану копију комедије „Балкански шпијун“, једног од најзначајнијих домаћих филмова осамдесетих година прошлог века, коју прати опсежан текст Милутина Чолића објављен у „Политици” 1984, с позитивним оценама за редитељски деби Душана Ковачевића и Божидара Боте Николића и за маестралну глуму Бате Стојковића као Илије Чворовића (Златна арена у Пули), али и Звонка Лепетића, Мире Бањац и Боре Тодоровића. У часопису је важно место заузео и ексклузивни интервју Сандре Перовић с Вернером Херцогом, у којем је велики редитељ открио да је своје ново остварење „Породична романса“ снимио у Јапану „у дивљем, герилском филмском стилу“. Прича о празнини живота данашњице дешава се у Токију, где главни јунак води сервис за изнајмљивање родитеља, пријатеља, обожавалаца... „Сви филмови које радим морају да имају везе с људским стањем. Као редитељ, покушавам да разумем људско срце. Ако можете да продрете дубоко у човека, онда можете да будете редитељ“, изјавио је Херцог, а на констатацију да је невероватно плодан стваралац одговорио је: „Ја нисам уметник. Ја сам војник у филмској индустрији“.

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести