Стрипови Стевана Субића у КЦ Зрењанина

ЗРЕЊАНИН: У Културном центру Зрењанина сутра у 19 часова отвара се изложба названа “Ток” зрењанинског стрип цртача Стевана Субића.
i
Фото: Ilustracija

Ово је трећа Субићева самостална изложба у области стрипа и цртежа на којој ће бити представљено 69 радова који су настали у периоду од 2015. до 2020. године. Аутор користи различите технике и алате у широком стилском и жанровском дијапазону. Најчешће је то туш, акварел, угаљ, а у тим техникама су израђени и радови који ће бити на овој изложби, разнолики и по форматима, од минијатура до оних великих димензија. Субић је од 2015. са успехом присутан и на међународној сцени девете уметности, а једна од најзначајнијих референци је сарадња са великим европским издавачким кућама стрипова као што су “Серђо Бонели”, “Гленат” и “Делкур”.

Приликом избора радова за ову поставку аутор се водио жељом да се публици девете уметности представи ширином својих изражајних оквира, естетских, занатских и тематских, предочавајући динамичну природу и симболичку вишеслојност савременог стрипа. Стрип је сачињен од низова појединачних слика, призора, којима се аутор обрађујући тему обраћа својој публици. На оригиналним таблама које су премијерно изложене домаћој јавности публика може да се задржи на издвојеним секвенцама, цртежима и студијама које претходе реализацији стрипа и стрип табли или су са њима у најужој вези, објашњава аутор указујући да се одлучио да представи потенцијале стрипа као израза који је слободан, неоробљен канонски нити стандардизован. Чувени стрип цртаћ Игор Кордеј каже да су ово стрип табле урођеног талента који не користи фотографије као референце за цртање ликова већ ради све “из главе”, што изузетно цени, црних површина које се туку са белима баш колико треба за стални утисак енегије и вибрантности, сигурног и педантног цртежа, добро компонованих кадрова, графички уравнотежене у целину странице. И то све на једном месту. Те табле су га подсетиле, по квалитету, особеном стилу те флуидном а опет чврстом графизму, на неке њему драге старе ауторе италијанске школе, попут Батаље или Топија, што по њему није упоређивање већ само велики комплимент.

Изложба је отворена до 25. марта.

Н.П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести