Вечерас у ГМС: Вођење кроз изложбу "Матрица..." Данила Вуксановића

НОВИ САД: У Галерији Матице српске за вечерас у 19 сати заказано је ауторско вођење кроз изложбу "Матрица. Монологија Данила Вуксановића".
m
Фото: Ilustracija

Полазећи од представљања непознате и необрађене збирке оригиналних клишеа из колекције ГМС и њихових реинтерпретација – нових уметничких дела створених поступцима цитатности и апропријације, аутор ће указати на процесе настанка савременог уметничког дела кроз дијалог са прошлошћу.

У свом слову о овој изложби управјица ГМС др Тијана Палковљевић Бугарски указала је на то да је Вуксановић, тиме што је одабрао клишее као тему свог истраживања, промишљања и ауторске интервенције, пред себе поставио питање матрице као модела понављања и репродуковања уметничких дела, али и преношења наратива и идеја.

Посматрајући их као оригиналне музејске предмете, препознао их је као матрице у поступку настанка нових уметничких дела, указујући на важност симбола прошлости као модела за стварање у актуелном уметничком тренутку. Истовремено, одабиром личности значајних за историју установе, као и уметничких дела важних за колекцију, исказао је своје уверење о важности појединца и идеје за развој националне музејске установе а самим тим и националне културе у целини, навела је др Тијана Палковиљевић Бугарски.

По оцени управнице ГМС, изложбом „Матрица...” Вуксановић је указао на то да се музеј суштински може посматрати као клише који се деценијама понавља али који се, у корелацији са савременим тренутком и актуелном естетиком, увек чини нов и другачији јер га обликују струка, време и публика.

Одабиром клишеа сачуваним у фиокама ормана деценијама чуваног као део ентеријера депоа Галерије Матице српске, њиховом реинтерпретацијом, мултиплицирањем и излагањем на изложби, уметник је створио наратив заснован на прошлости а усмерен ка будућности, истиче др Тијане Палковљевић Бугарски.

Иначе, након вечерашњег ауторског вођења кроз изложбу "Матрица. Монологија Данила Вуксановића", сви посетиоци имаће прилику да са собом понесу јединствени уметнички сувернир – ауторов отисак дрвеног печата на папиру с клишеом логотипа изложбе.

М. С.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести