ВРЦАВА НАУЧНА ФАНТАСТИКА Шокови будућности

У стрип библиотеци “Стари континент” реномиране “Чаробне књиге” за знатижељног читаоца крију се свакојака пријатна изненађења из прошлости, односно из савремене продукције девете уметности.
д
Фото: Промо

У сегменту стрипова из ранијих година, штампају се како они који су на овим просторима некада били објављивани нередовно и технички неквалитетно (а сада се појављују како доликује – у комплетним серијалима и квалитетно репродуковани) тако и они стрипови који су овдашњим читаоцима слабо или никако знани.

Књига “Шокови будућности” управо је на том трагу и попуњава још једну од празнина које су остале из прошлости. Реч је наиме о стриповима који су у Енглеској објављивани у недељном стрип магазину “2000 АД”, почев од 1977. године (магазин излази и данас). Свеске са тридесетак страна, колорним корицама и средњим странама, садржавале су (осим реклама) пар кратких научнофантастичних прича, не дужих од 5-6 страна, и биле су превасходно намењене дечацима. У првим бројевима “повампирен” је легендарни Ден Дери, а међу новим јунацима (поред “Хероја Харлема”, “М.Е.Ш.А.1”) популарност је најбрже стекао Судија Дред, кога су овдашњи читаоци делимично упознали, понајвише у стрип магазину “Ласер”.

Специјалитет “2000 АД” био је и уредник – Тарг Моћни, ванземаљац са планете Кваксан која кружи око звезде Бетелгаз! Препознатљиво намргођеног лица, са мохиканском ћубом и розетом са Сиријуса утиснутом на чело. Тарг се, као својеврсни конферансије, повремено појављивао на почетку и крају појединих прича, са ауторативним и циничним коментарима (поред тога су се спорадично појављивале и епизоде у којима је Тарг главни јунак). Разнородни стрипови сврставани су под оквирно-описне наслове какви су “Шокови будућности” (што је била парафраза популарне футуристичке књиге Алвина Тофлера “Шок будућности” из 1970.) или “Временски вртлози” (у којима су биле приче које се на различите начине баве путовањима кроз време). Стварали су их млади сценаристи и цртачи од којих су неки направили завидне каријере док су други нестали. Како се то могло прочитати у сећањима многих “првобораца” магазина, захтев уредника је био да приче буду откачене и шокантне, док је цртеж могао да буде разноврстан, од екстравагантно па до неуког; на цени је била и брзина у “производњи” стрипа јер је ритам излажења тражио много материјала. Наравно, временом су се генерације стваралаца мењале а исто се дешавало и са читаоцима; на другој страни “2000 АД” је остао својеврсни еталон кратког научнофантастичног стрипа на коме су се нови аутори учили занату. Проток времена наметнуо је потребу за рекапитулацијом “пређеног пута” па се појавило неколико књига које су се бавиле магазиновом “оставштином за будућност”.

Фото: Промо

“Чаробна књига” је објавила две књиге под заједничким насловом “Шокови будућности”; у првом тому знатижељни читалац ће открити мноштво стрипова рађених по сценарију Алана Мура (1953) једног од најутицајнијих стрип аутора друге половине 20. века. Његове приче су у динамичне слике превели цртачи Брајан Талбот, Дејв Гибонс, Ален Дејвис, Брендан Макарти и Стив Дилон. На 200 и кусур страница смештено је тридесетак прича подељених у поглавља “Таргови шокови будућности”, “Временски вртлози” и “Абелард Снез” уз које су се сместиле и појединачне епизоде “Врућа роба”, “Деморалишући дан др Дибвортија” и “Лакомислена лењост Ларисе Лом”.

Мур је у сценаријима искушавао бројне жанровске обрасце који су у неком сегменту били ишчашени или одмах на почетку приче или на њеном крају који је доносио неочекивани обрт било тако што ће нпр. ванземаљци Грокови откупити Земљу од људи или што ће Платинаста хорда поробити рођену планету; вредна домаћица ће спремно дочекати супруга – свемирско чудовиште; друго чудовиште ће, пак, затражити помоћ психијатра јер му се привиђају - људи! Уредник Тарг помаже незапосленима препоручујући им послове смећара свемирски стаза или обуку за злогласне зликовце - господаре универзума. Изузетно је духовит “Филондрутско-српски речник фраза и идиома” као и епизода “Ризична рабора риђег ракеташа” која прати напор пензионисаног јунака да поврати стару славу У “Временским вртлозима” пратимо догодовштине “Времеплаваца” који вијају неваљалце скачући напред-назад кроз време и преносећи искуства следећој смени односно самима себи; ту су и сторије о времепловцу заглављеном у праисторију који ће бити “тата” модерног човека, о ретроградном враћању од смрти до рођења, забавном парку у коме су ванземаљци неопрезно оживели све земаљске неваљалце (једна од Хитлерових реплика је “Штрудел унд братвурст! Штурм унд дранг! Хопен унд цупен!” како је то превео Драшко Рогановић). У завршном делу, у “Робо-причама Ро-зубог”, срећемо Абеларда Снеза, мутантско суперкефало, човека са двоспратним мозгом и са два пара очију од кога ће се затражити помоћ у борби против свеопштог криминала а чија ингениозна решења, упркос доброј вољи и претераној самоуверености, само погоршавати ситуацију…

Највећи број стрипова врцав је, духовит и откачен мада има и пар сурово озбиљних (каква је мрачна свемирска прича “Ћале” на тему вечне генерацијске свађе); читаоци ће се лако насмејати док листају магазин/књигу. Ипак, ово није једнократни хумор јер је издржао безмало пола века од првог објављивања а да није постао пуки артефакт прошлости јер и даље је свеж и забаван.

Илија Бакић

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести