Вукосављевић отворио изложбу о римском бароку у Народном музеју

БЕОГРАД: Изложбу "Бернинијева школа и римски барок. Ремек дела из палате Киђи у Аричи" аутора Франческа Петручија отворио је вечерас министар културе и информисања Владан Вукосављевић у Народном музеју у Београду. 
barok_izlozzba_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Овај прворазредни културни догађај уприличен је у Народном музеју поводом 140 година од успостављања дипломатских односа између Рима и Београда, као и 10 година од успостављања стратешког партнерства између Италије и Србије. 

Осим Вукосављевића и аутора изложбе на отварању у Народном музеју говорили су Габриејеле Паће, заменик председника Извршног одбора Банца Интеса, Бојана Борић Брешковић, в.д. директора Народног музеја у Београду и Карло Ло Кашо, амбасадор Републике Италије у Србији. 

Професор Франческо Петручи, конзерватор Палате Киђи у Аричи казао је да је изложба већ обишла неколико градова у источној Европи и имала велики успех код публике. 

"Поставка обухвата 55 значајних дела из Палате Киђи у Аричи, граду близу Рима. Ради се о репрезентативној колекцији барокне уметности која представља Ђован Лоренца Бернинија као једног од најзначајних барокних уметника. 

Порекло колекције Палате у Аричи везано је за породицу Киђи чије име носи, породицу банкара из Сијене која је у XIV веку добила племићки статус и која је била међу најзначајнијим у Риму у XVII веку", казао је Петручи и додао да су поред Бернинија, на изложби заступљени и други велики ствараоци међу којима су Ђовани Батиста Гаули, Ђузепе Чезари познат и као Кавалијер д'Арпино, Матија Прети, Андреа Поцо, Ђачинто Ђимињани, Пјетро да Кортона као и француски и фламански уметници који су боравили у Риму тога доба. 

Министар Вукосављевић је подсетио да је пре нешто мање од годину дана поново отворен реконструисани Народни музеј у Београду. 

"Знали смо да ћемо тим чином исправити велику културолошку неправду. Управо због тог недопустиво дугог заостатка Народни музеј кренуо да попуњава празнину која је настала током дугих 15 година. Ова изложба представља један од тријумфа Народног музеја у Београду у напору да обезбеди што бољу културну понуду у Београду и Србији", казао је Вукосављевић. 

Амбасадор Карло Ло Кашо казао је да је изложба у Народном музеју велики културни догађај. 

"Вредни артефакти из Палате Киђи у Аричи су први пут у Београду. Овом изложбом се обележава 140 година дипломатских односа између Италије и Србије, а њено отварање је заказано дан након посете нашег премијера Ђузепеа Контеа Београду. Са поносом могу да кажем да су ово дани Италије у Београду", казао је Карло Ло Кашо. 

Бојана Борић Брешковић је поздравила бројне званице и констатовала да је међународна сарадња Народног музеја унапређена капацитетима обновљене централне зграде. 

"Представљамо јавности ови сјајну изложбу протагониста римског барока. Ово је друга међународна изложба која се одржава у нашем музеју. Надам се да ће публика у Београду у наредном периоду имати прилике да ужива у изванредним културним догађајима као што је ова изложба", казала је Борић Брешковић. 

Изложбу је подржала Банка Интеса. 

Габријеле Паће, заменик председника Извршног одбора банке казао да је подршка важних културних догађаја међу кључним елементима друштвено одговорног послаовања Банка Интеза. 

Изложбу је организовао Glocal Project у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и Народним музејом у Београду. 

Изложба је реализована под покровитељством Амбасаде Републике Италије у Београду и Министарства културе и информисања Републике Србије, уз подршку општинске управе Ариче. 

Прва италијанска изложба представљена у Народном музеју, који је тада носио назив Музеј кнеза Павла, одржана 1938. године, била је "Италијански портрет кроз векове". 

Сарадња Народног музеја са институцијама из Италије настављена је у годинама које су следиле кроз размене изложби, едукативне програме, позајмице експоната и друго.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести