clear sky
20°C
01.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1734
usd
102.4512
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО КАКО ДА КОД КУЋЕ НАПРАВИТЕ ОРИГИНАЛНУ КАФАНСКУ ТЕЛЕЋУ ЧОРБУ Традиционални рецепт за све љубитеље јела на кашику

31.07.2025. 11:48 11:54
Пише:
Извор:
Информер
čorba
Фото: unsplash.com, ilustracija

Традиционални рецепт за кафанску телећу чорбу, ону густу, богату и ароматичну какву служе у старим кафанама, идеалну као предјело које отвара апетит.

Састојци: 

500 г телећег меса (од врата, плећке или ребара)

1 главица црног лука
1 већа шаргарепа
1 мањи пашканат (или корен першуна)
1 парче целера (корен)
2 чена белог лука
2 кашике брашна
1 кашика алеве паприке (благе или љуте по укусу)
3 кашике уља или масти
Со, бибер, ловоров лист
Мало сирћета (опционо)
Ситно сецкан першун за крај
100 мл павлаке за кување (или обичне киселе павлаке)
1 жуманце (за запршку, опционо)

Припрема:

Месо оперите и исеците на ситније коцкице. Лук, шаргарепу, пашканат и целер ситно насецкајте.

У већем лонцу загрејте уље или маст. Додајте црни и бели лук и кратко пропржите, па убаците шаргарепу, целер и пашканат.

Кад поврће омекша, додајте месо и динстајте све заједно док месо не побели са свих страна.

Додајте кашику алеве паприке, промешајте, па одмах налијте око 1,5 л воде.

Додајте со, бибер и ловоров лист. Кувајте на средњој ватри 45–60 минута, док месо не омекша.

У посебној шерпици на мало уља пропржите брашно док не порумени. Додајте мало чорбе из главног лонца и добро размутите да нема грудвица.

Све вратите у чорбу и кувајте још 10-ак минута уз мешање.

Умутите павлаку са жуманцетом (ако користите), додајте кашику-две топле чорбе да темперирате, па све полако сипајте у чорбу.

На крају додајте кашику-две сирћета за кафански шмек и поспите сецканим першуном.

Савети:

Ако волите гушћу чорбу, смањите количину воде или додајте више брашна. Уместо павлаке, можете додати и мало млека пред крај кувања.

Најбоља је кад одстоји 15-20 минута пре служења да се сви укуси повежу.

Пријатно! 

Извор:
Информер
Пише:
Пошаљите коментар