ЕВО КАКО ДА КОД КУЋЕ НАПРАВИТЕ ОРИГИНАЛНУ КАФАНСКУ ТЕЛЕЋУ ЧОРБУ Традиционални рецепт за све љубитеље јела на кашику
Традиционални рецепт за кафанску телећу чорбу, ону густу, богату и ароматичну какву служе у старим кафанама, идеалну као предјело које отвара апетит.
Састојци:
500 г телећег меса (од врата, плећке или ребара)
1 главица црног лука
1 већа шаргарепа
1 мањи пашканат (или корен першуна)
1 парче целера (корен)
2 чена белог лука
2 кашике брашна
1 кашика алеве паприке (благе или љуте по укусу)
3 кашике уља или масти
Со, бибер, ловоров лист
Мало сирћета (опционо)
Ситно сецкан першун за крај
100 мл павлаке за кување (или обичне киселе павлаке)
1 жуманце (за запршку, опционо)
Припрема:
Месо оперите и исеците на ситније коцкице. Лук, шаргарепу, пашканат и целер ситно насецкајте.
У већем лонцу загрејте уље или маст. Додајте црни и бели лук и кратко пропржите, па убаците шаргарепу, целер и пашканат.
Кад поврће омекша, додајте месо и динстајте све заједно док месо не побели са свих страна.
Додајте кашику алеве паприке, промешајте, па одмах налијте око 1,5 л воде.
Додајте со, бибер и ловоров лист. Кувајте на средњој ватри 45–60 минута, док месо не омекша.
У посебној шерпици на мало уља пропржите брашно док не порумени. Додајте мало чорбе из главног лонца и добро размутите да нема грудвица.
Све вратите у чорбу и кувајте још 10-ак минута уз мешање.
Умутите павлаку са жуманцетом (ако користите), додајте кашику-две топле чорбе да темперирате, па све полако сипајте у чорбу.
На крају додајте кашику-две сирћета за кафански шмек и поспите сецканим першуном.
Савети:
Ако волите гушћу чорбу, смањите количину воде или додајте више брашна. Уместо павлаке, можете додати и мало млека пред крај кувања.
Најбоља је кад одстоји 15-20 минута пре служења да се сви укуси повежу.
Пријатно!