ЈЕЛА СЛАНИНУ СВАКИ ДАН БЕЗ ПРЕСТАНКА Eво с каквим се последицама суочила

Докторка Патрисија Варакало за магазин "Healthy" извела је мали експеримент. Недељу дана, сваки дан, јела је сланину. Интересовало ју је како ће се осећати после недељу дана и какви ће јој бити резултати.
б
Фото: Pixabay.com / Dnevnik.rs

Будући да је ова докторка за свој оглед одабрала ћурећу сланину, ваља знати да она, у односу на свињску, има мање калорија и масноћа, али по питању количине протеина, натријума, витамина Б комплекса и цинка разлике нису претерано значајне.

Јела сам сланину сваки дан, недељу дана

Прва два јутра видела сланина на тањиру поред кајгане изазивло је у мени одушевљење, али врло брзо је привлачност почела да јењава, подстичући ме да будем иновативна.

Током наредних неколико дана, сланина је красила моје салате и нашла се уз пилетини на жару. Чак сам се усудила да направим шпаргле умотане у сланину да бих пробала нешто другачије.

У локалном ресторану узела сам традиционалну свињску сланину. До овог тренутка, међутим, мој ентузијазам за сланину је знатно спласнуо, више ми се није јела.

Фото: Pixabay.com

Осећај ситости

Оборци са сланином заиста засите, због садржаја протеина и масти у сланини. Приметила сам да сам престала да грицкам нешто између оброка, што је био велики бонус.

Други најуочљивији ефекат била је жеђ. Након оброка са сланиноом често сам пила много воде и више ми се тражила него иначе. Доктор Денис Брамер, превентивни кардиолог Кливлендске клинике упозорава: „Сланина има фантастичан укус, али има пуно соли и подићи ће вам крвни притисак.

Умор од сланине

До краја недеље наступило је нешто што се зове „умор од сланине“. Више ми се није јела уопште.

Студија из 2022. објављена у часопису "Nutrients" наизглед подржава ово. Истраживачи су истраживали везу између потрошње прерађеног меса и нивоа енергије. Они су анализирали микробиом црева 20 младих одраслих између средњих двадесетих и средине тридесетих година како би уочили било какву корелацију између менталне и физичке енергије и умора.

Занимљиво је да је студија открила да је од различитих намирница само прерађено месо повезано са променама у енергетској динамици – што се манифестује као повећан ментални и физички умор и смањена ментална и физичка енергија. Међутим, кључно је напоменути да студија није коначно навела да је конзумација прерађеног меса изазвала ове ефекте, али та корелација свакако даје храну за размишљање.

Мишљења доктора Брамера о сланини су јасна и упозоравајућа

"Сваки животињски производ ће вероватно имати висок садржај холестерола“, наглашавајући да честа конзумација сланине, познате по садржају соли и масти, може довести до проблема са срцем. О алтернативном избору ћуреће сланине, он помиње: „Ћуретина је бело месо и има мање холестерола, вероватно око 20% мање холестерола од обичне свињске сланине“, али упозорава да је и даље пуна значајног садржаја холестерола и натријума.

Он препоручује да се придржавате медитеранске дијете, која ставља нагласак на воће и поврће и ограничава производе животињског порекла са високим садржајем соли и масти.

Закључак

Моја недеља са сланином ми је отворила очи. Иако је неоспорно укусан, неоспорни су и потенцијални здравствени ризици. Укључујући повратне информације из клиничких извора, консензус се нагиње ка повременом уживању, а не редовном уживању. Ова перспектива не покушава да наметне да сланину треба избацити из исхране, већ поштује њено место у кулинарском свету - као укусну посластицу, а не главни ослонац у исхрани.

За љубитеље сланине, умереност је кључ.

Курир.рс/ Дневник

Фото: Pixabay.com

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести