Kукурузне пахуљице настале пуком грешком кувара

Када је John Kellogg 1894. године кувао пшеницу како би пронашао замену за хлеб, сасвим случајно добио је намирницу која ће постати једна од омиљених у доручку људи широм света - пахуљице.
v
Фото: pixabay.com

Наиме, аутор Bill Bryson у својој књизи „A Short History of Nearly Everything“ описује кратку историју људских навика помоћу забавних научних чињеница, попут оне о пореклу хлеба и пшеничних пахуљица. По његовим сазнањима, прве такве пахуљице производ су „срећне несреће“. Све је почело тако што је John Kellogg, зачетник познатог бренда пшеничних пахуљица Kellogg’s, 1894. године кувао пшеницу како би пронашао замену за крух. Ипак, уместо да добије нешто налик хлебу, пшеница се претворила у густу љепљиву масу, преноси 24sata.hr.

Kellog није хтео да баци сву ту пшеницу и покушао је да је спасе провлачећи је кроз велике ваљке који су требали да истисну воду из ње, захваљујући чему се, на крају, пшеница претворила у изненађујуће укусне хрскаве пахуљице. Kellog је ово поновио с кукурузом и тако су настале и прве кукурузне пахуљице.

Хлеб је, с друге стране, много старији изум. Прве примитивне облике хлеба људи су пекли још у неолиту, између десет и две хиљаде година пре Христа. Навику конзумирања јаја за доручак такође смо преузели од давних предака, а први проналасци фарми јаја датирају још из древног Египта, око 1.400 година прије Христа. Такође постоје докази да су их стари Египћани јели с хлебом и припремали на потпуно исте начине на које их једемо и данас, од јаја на око, кајгане, тврдо и меко куханих јаја, па чак и до поширане варијанте.

У својој књизи, Kellog открива и да су људи одуек имали навику да једу заједно. У каменом добу, заједнице су се окупљале око ватре и кувало се месо животиња које би појединци уловили за све чланове.

Фото: pixabay.com

Током бронзаног доба у Месопотамији, вечера је имала статус врло важног ритуала. Уместо потписивања уговора, пословни партнери би јели заједно и делили со и вино у знак новог пријатељства. Јело се није смело одбити, чак и ако неко није био гладан, јер је то био знак непоштовања, а особа која би одбила оброк доживљавана је као сумњива. Стари Грци и Римљани веровали су да је заједнички оброк најбољи начин за стварање чврстих друштвених веза. Због тих веровања и данас више волимо да једемо заједно него сами, а посебно ценимо породични ручак.

Баш као и обедовање, уживање у алкохолу је ритуал који сеже у далеку прошлост. Најранији докази да су људи производили алкохол датирају из древне Кине, девет хиљада година пре Христа. Трагови на вазама из тог времена, из историјске провинције Хенан, показали су да су Кинези правили алкохолна пића од ферментиране риже, воћа и меда.

Фото: pixabay.com

Добро је позната чињеница да су стари Грци, Римљани и Египћани били велики љубитељи вина, а књига нуди занимљиве податке попут историје рачунања времена или неких одевних предмета. Људи носе одећу од каменог доба, али модерни одевни предмети новијег су века. Прве фармерице носили су каубоји у 19. веку. Прве мајице појавиле су се истог века на морнарима, а популаризовао их је тек Марлон Брандо у филму „Трамвај звани чежња“ из 1951. године.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести