overcast clouds
13°C
07.10.2025.
Нови Сад
eur
117.1717
usd
100.1553
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МЛЕКО ИМА „СКРИВЕНИ РОК ТРАЈАЊА“ ПОСЛЕ ОТВАРАЊА И краћи је него што мислите

07.10.2025. 17:53 18:05
Пише:
Извор:
Klix.ba/Дневник
млеко
Фото: Pixabay.com/ ilustracija

Знати колико дуго млеко може да се користи након отварања једно је од најчешћих питања у сваком домаћинству - а одговор није увек једноставан.

Предуго чување може да подстакне развој бактерија и угрози здравље.

Према речима стручњака за безбедност хране, рок трајања зависи од врсте млека и услова у којима се чува у фрижидеру, али и од сензорних знакова попут мириса, укуса или текстуре.

Главни фактор који одређује колико дуго млеко траје након отварања јесте врста термичке обраде којој је било изложено.

Свежe или пастеризовано млеко, које пролази кроз блажи термички процес, боље задржава укус и мирис, али је подложније развоју бактерија - па се након отварања може чувати само два до три дана, ако је правилно расхлађено.

млеко
Фото: Pixabay.com/ ilustracija

Супротно томе, стерилисано млеко, обрађено на вишим температурама, траје дуже - три до пет дана након отварања, под условом да се стално држи у фрижидеру.

Температура фрижидера кључна је за продужавање рока трајања. Идеално је да се одржава око четири степена Целзијуса, без осцилација, јер сваки пораст температуре поспешује развој бактерија.

Важна је и амбалажа. Картонске кутије боље штите од светлости и кисеоника док су затворене, али се након отварања повећава изложеност загађењу, па је важно строго се држати препорученог рока употребе.

mleko
Фото: Pixabay.com/ ilustracija

Корисна навика је да се на посуди упише датум отварања, како би се пратио период чувања. Такође, сваки пут треба чврсто затворити поклопац, јер свако ново отварање повећава ризик од спољне контаминације.

Међутим, није довољно само гледати рок трајања - стање млека треба проверити чулима. Ако је грудвасто, има кисео мирис или промењен укус, најбоље га је одмах бацити, чак и ако рок није истекао.

Ове мере предострожности, заједно са чувањем у најхладнијем делу фрижидера, омогућавају да се млеко користи у оптималним условима, без ризика по здравље.

Извор:
Klix.ba/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
НЕМОЈТЕ БАЦАТИ ПОКВАРЕНО МЛЕКО Можете га одлично искористити

НЕМОЈТЕ БАЦАТИ ПОКВАРЕНО МЛЕКО Можете га одлично искористити

01.10.2025. 18:15 18:39