overcast clouds
13°C
09.10.2025.
Нови Сад
eur
117.1773
usd
100.6159
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИСТИЧНА ВАЛУТА СРБИЈЕ

ЗНАТЕ ЛИ ДА СУ СИР, МЛЕКО И КАЈМАК БИЛИ ПЛАТЕЖНО СРЕДСТВО У СРБИЈИ Ово је тајна белог мрса и сељачког пармезана

09.10.2025. 19:37 19:56
Пише:
Извор:
Лепоте Србије/Ало.рс
сир
Фото: Ilustracija pixabay

Бели мрс (сир, кајмак, млеко) вековима је био темељ српске исхране, али ретко ко зна да је био и средство плаћања.

Ово је истина о мистериозним рецептима за израду сирева и зашто је млеко имало магијску моћ у српском фолклору.

За сељака у старој Србији, крава и овца нису биле само извор хране, већ животно осигурање. Бели мрс – млеко, сир, кајмак, и масло – био је еквивалент валути. Није служио само за исхрану, већ и за плаћање пореза, давање у мираз и као жртва у многим паганским обредима. У народу се веровало да су млеко и производи од њега духовно чисти и да имају моћ исцељења. Зато је справљање сира и кајмака било праћено посебним ритуалима, а тајне израде неких сирева преносиле су се само с колена на колено. Откривамо зашто се сир често сушио на диму и како се правио српски "пармезан" – сир који је могао да траје деценијама.

Магија млека: Одбрана од вилењака и клетви

У српском фолклору, млеко је било изузетно моћно. Веровало се да виле, вилењаци и зли дуси имају посебан афинитет према млеку, те да га могу "покварити" или украсти уколико се не испоштују одређени ритуали. Због тога се свеже помужено млеко никада није смело остављати непокривено нити се смело просипати. Сматрало се да проливање млека доноси несрећу. Да би се сачувала плодност краве, многи су користили црвени конац везан око вимена или би пали икону у штали. Млеко се често користило и у обредима "преливања" за здравље, јер се веровало да његова белина и чистоћа терају болест.

Тврди сир из мешине: Српски "пармезан"

Највреднији и најтрајнији производ српског сточарства био је сушени, тврди сир који је био познат по различитим називима (попут "шарског" или сира из "мешине"). Овај сир је прављен од пуномасног, обично овчијег или козјег млека, а кључна је била техника зрења. Након цеђења и сољења, сир би се стављао у мешину (врећу од јареће коже), где би се сабијао и дозвољавало му се да зри месецима, па и годинама. Ови сиреви, изузетне тврдоће и интензивног укуса, били су цењени јер су се могли складиштити дуго без кварења, а служили су као стратешка залиха за зиму и ратове. Многи га пореде са данашњим пармезаном због његове трајности и употребе рендања.

Улога кајмака: Благо с површине

Кајмак је био и остао један од најаутентичнијих српских производа. Прави "преврели" кајмак захтевао је велику вештину. Млеко би се прво полако хладило, а масна кора би се пажљиво скидала, слој по слој. Није се служио одмах, већ се пуштао да презри у дрвеним посудама. У неким крајевима, кајмак је био толико вредан да су се на њему читали знаци. Богат, жут кајмак симболизовао је благостање и добру годину. Такође, кајмак и масло су били кључни састојци у славским колачима и хлебовима, чиме се симболично призивало обиље и масноћа (богатство) у кућу.

Извор:
Лепоте Србије/Ало.рс
Пише:
Пошаљите коментар
Није моцарела, а ни фета! ОВО ЈЕ НАЈЗДРАВИЈИ СИР КОЈИ МОЖЕТЕ ЈЕСТИ Сатима ће вас држати ситим, побољшава варење и јача кости
da

Није моцарела, а ни фета! ОВО ЈЕ НАЈЗДРАВИЈИ СИР КОЈИ МОЖЕТЕ ЈЕСТИ Сатима ће вас држати ситим, побољшава варење и јача кости

07.10.2025. 21:05 21:12