Празници на РТС - 60 нових година телевизије, севдах једне епохе

Новогодишња ноћ посебно је важна за Радио-телевизију Србије, јер у поноћ почиње и обележавање великог јубилеја – шездесет година постојања телевизије у Србији.
с
Фото: Слободан Шарић

Зато ћемо се те ноћи кроз шесточасовни програм „60 нових година са вама” заједно сећати свих оних који су, до сада, градили и стварали Радио-телевизију Србије. Прошетаћемо кроз шест декада, представљених у шест студија. У сваком студију музиком, костимима и скечевима евоцираћемо успомене на једну епоху – шездесете, седамдесете, осамдесете и деведесете године прошлог века, као и на првих 17 година XXI века.

Уз најпопуларније певаче и глумце, забављаће нас и РТС лица, садашња и некадашња попут Драгане Косјерине, Марије Вељковић, Тамаре Грујић, Јована Мемдовића, Жике Николића, Слободана Шаренца... Оригинални извођачи подсетиће нас на некада највољеније и најслушаније песме, а уживаћемо и у музици из серија „Камионџије”, „Бољи живот”, „Врућ ветар”, „Балкан експрес”, дечијих серијала „Коцка коцка коцкица”, „Музички тобоган”... У поноћ ће нам срећу пожелети Новак Ђоковић.

Фото: Слободан Шарић

За предстојећи празнике из РТС-а најављују богат програм за све истинске љубитеље филма, ексклузивне премијере, омиљене класике, вестерне, невероватне акције, филмове за најмлађе… Неки од филмова које ће гледаоци имати прилику да виде током празничних дана су руски кандитат за Оскара - „Без љубави”, „Спектра” - последњи филм из циклуса о Бонду, као и 14 других филмова из поменутог серијала; затим „Труманов шоу”, „Ђангова освета” (2012), „Чудесни Спајдермен”, француска хит комедија „Откачене труднице”, европски филмови „Сад или никад”, „Палме под снегом”, „Конвој”, „Торо”, као и премијеру домаћег филма „Инкарнација”, и неке од популарних домаћих остварења: „Санта Мариа делла Салуте”, „Рањени орао”, „Монтевидео, Бог те видео”...

Фото: Слободан Шарић

Првог дана Нове године, РТС традиционално преноси велики новогодишњи концерт Бечке филхармоније на другом програму. Јутарњи програм се емитује у редовном издању и 1. јануара. Уз извештаје и прве слике са градских тргова и улица, видећемо како је протекло новогодишње славље у Србији, региону, Европи и свету. „Жикина шареница се”, поред уобичајених викед термина, емитује и првог дана 2018. године.

Емисије „Сасвим природно”, „Слагалица”, „Квадратура круга”, „ТВ лица...”, као и емисије за децу „Кукурику шоу” и „Зујалица” имаће и своја празнична издања. И ове године, Јавни медијски сервис ће својим гледаоцима пружити најопширнији пресек домаћих и светских спортских догађања која су обележила протеклу годину, као и специјално издање емисије „Велика илузија”, која ће нам дати увид у филмску 2017.

 

 


Мемедовићев дуг пут на север

У новогодишњем серијалу Јована Мемдовића „Сасвим природно” назива „Дуг пут на север”, 1. и 2. јануара од 16.30 гледаћемо Мемедовића и екипу на путу дугом 4.500 километара од Београда до Териберке, последњег села на северозападу Русије до ког се може доћи копненим путем.

- Нисам желео да идем авионом, бициклом је далеко, далеко је и колима, и зато ми је требало посебно превозно средство. Узели смо комби и специјално га адаптирали за овакво путовање. Избацили смо задња седишта, направили кревет, додали душеке и средили све како бисмо на путу били независни. Било нам је важно да не бринемо о смештају и да ли ћемо успети да пронађемо хотел да преспавамо. Пут је трајао 16 дана, успели смо да  преко Мађарске, Словачке,  Пољске, Литваније и Летоније стигнемо до Русије одакле је пут водио на крајњи север. Крајња тачка до које може да се стигне је село Териберка где смо у јуну затекли снег - рекао је Јован Мемедовић.


Уз Писмо за Деда Мраза и балет на леду Петар Пан најмлађи гледаоци ће трећем програму РТС испратити 2017. годину. У Нову годину улазимо уз спектакуларан гала концерт Маријинског театра, са звездама светске музичке сцене, а 2018. почињемо уз Равелово врхунско дело Дафнис и Клое у извођењу балета Париске опере. Првог дана Нове године, кроз филмско остварење Марија Кири, подсетићемо гледаоце на животну причу славне научнице, а љубитеље видео игрица очекује документарна емисија о поп култури и гејмингу „Гаме овер”.

С. Милановић

Фото: Слободан Шарић

EUR/RSD 118.3363
Најновије вести