clear sky
36°C
09.08.2025.
Нови Сад
eur
117.1697
usd
100.48
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОДМАХ ИХ ЕЛИМИНИШИТЕ ИЗ УПОТРЕБЕ Избегавајте ове четири намирнице, оне су отров за црева

09.08.2025. 13:17 13:48
Пише:
Извор:
Информер
стомак
Фото: Pixabay.com

Стручњаци су открили четири кључне намирнице које би требало елиминисати како бисмо сачували здравље црева и уживали у дугом и виталном животу.

Црева су један од најважнијих, али и најосетљивијих органа у нашем телу. Њихова улога није само да разлажу храну, већ и да апсорбују хранљиве материје, регулишу имуни систем, па чак и утичу на наше расположење. 

Када их оптеретимо тешком, неправилно комбинованом или неправилно припремљеном храном, могу се појавити бројни неугодности - од надутости и гасова, до хроничног умора, проблема са кожом и поремећаја варења, преноси Информер.

Четири врсте намирница стручњаци најчешће означавају као посебно штетне за здравље црева. Оне су тешко сварљиве, изазивају упалне процесе и нарушавају нормално функционисање дигестивног система.

Пржена и масна храна 

Пржена храна у дубоком уљу, као и јела богата засићеним и транс-мастима, попут помфрита, пита, крофни и масног меса, представљају велики изазов за наш дигестивни систем, преноси The Worst Foods for Your Gastrointestinal System.

Ове масти се тешко разграђују, а последице су успорена покретљивост црева, надимање и непријатан осећај тежине у стомаку, повећана киселост желуца и жгаравица, као и хроничне упале црева, нарочито код особа са синдромом иритабилног црева или гастритисом.

млеко
Фото: Pixabay.com

Млечни производи 

Иако се млеко и млечни производи често сматрају важним извором калцијума и протеина, многи одрасли имају смањену активност ензима лактазе, који је неопходан за варење млечног шећера, лактозе, наводи Discovery Village.

Ово нарочито важи за следеће производе: млеко, павлаку, јогурт (осим пробиотских варијанти), сладоледе и сиреве са високим садржајем лактозе.

Најчешћи симптоми нетолеранције на лактозу укључују гасове, дијареју и грчеве у стомаку.

Замена за млечне производе могу да буду биљна млека попут бадемовог, овсеног или пиринчаног, грчки јогурт са пробиотицима или млечни производи без лактозе.

Високофиберасто поврће и махунарке

Иако су влакна неопходна за добру пробаву, превелике количине влакана, нарочито из сировог поврћа, могу да оптерете црева. Посебно су ризичне следеће намирнице ако се једу у великим количинама и без претходне термичке обраде: купус, броколи, карфиол; пасуљ, леблебије, сочиво; црни и бели лук; јабуке, крушке. 

Ове намирнице садрже ФОДМАП угљене хидрате - врсте угљених хидрата које се тешко варе у цревима и лако ферментишу, што доводи до надимања, гасова и нелагодности, наводи Verywell Health.

Кувајте или барите поврће како бисте разложили влакна и смањили ферментацију. Махунарке уводите постепено и у мањим количинама, а у исхрану додајте зачине попут кима или ђумбира који помажу варењу.

љута паприка
Фото: Pixabay.com

Зачињена храна

Иако љубитељи љутог често не повезују зачине са пробавним проблемима, чили, бибер, сенф и други јаки зачини могу озбиљно да иритирају слузокожу желуца и танког црева. Ово потврђује тим стручњака за гастроинтестинални тракт из Мидтаун Менхетна и Апер Ист Сајда, специјализованих за превенцију, дијагнозу и лечење дигестивних поремећаја.

Проблеми које изазива зачињена храна су: жгаравица, дијареја, болови у стомаку након оброка, поремећај цревне флоре и перисталтике.

Капсаицин из љутих паприка убрзава рад црева, омета правилну апсорпцију хранљивих материја, а код осетљивих особа може изазвати дијареју или чак хронични гастритис.

Уместо јаких зачина, бирајте блаже попут босиљка, оригана, куркуме или коморача, који умирују стомак и подстичу боље варење.

Тајна здраве пробаве лежи у умерености, пажљивом избору лако сварљивих намирница и избегавању „окидача“ који ремете равнотежу микрофлоре и успоравају варење, преноси Информер.

Извор:
Информер
Пише:
Пошаљите коментар