НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ Мање путера, више уља за дуже и здравије живот
Иако многи не могу да замисле доручак без путера, нова истраживања указују да би његово претерано конзумирање могло озбиљно да угрози здравље.
Наиме, студија харвардских стручњака објављена у престижном часопису JAMA Internal Medicine показује да повећани унос путера повећава ризик од смртности, док су биљна уља повезана са супротним ефектом, продужењем животног века.
Главни аутор истраживања, Ју Жанг, истиче да замена путера одређеним врстама биљних уља може значајно допринети дуговечности. Истраживање се ослањало на податке прикупљане током чак 33 године, а учесници су били подељени у четири групе у зависности од количине конзумираних масти.
Резултати су јасни, особе које су уносиле највише путера имале су 15% већи ризик од смртности у поређењу с онима које су га конзумирале најмање. Супротно томе, они који су јели највише биљних уља имали су 16% мањи ризик од преране смрти.
Путер је нарочито био повезан са већим ризиком од смрти услед рака, док су биљна уља показала заштитни ефекат и код малигних болести и код срчаних обољења.
Од пет биљних уља обухваћених истраживањем, соја, канола (уљана репица) и маслиново уље су показали значајне користи. Замена само 10 грама путера дневно, што је мање од једне кашичице, истом количином једног од ових уља, повезана је са мањом стопом смртности.
Професор епидемиологије и исхране са Харвардске школе јавног здравља, др Волтер Вилет, објашњава да путер садржи транс масти које штетно утичу на кардиоваскуларни систем, док биљна уља обилују есенцијалним масним киселинама, антиоксидансима и незасићеним мастима које снижавају лош холестерол и смањују упалне процесе у организму.
Ови налази у потпуности се поклапају са актуелним дијететским смерницама и препорукама Америчког удружења за срце.
За оне који не желе да се одрекну путера, стручњаци наглашавају да повремена употреба мањих количина није штетна. Ипак, кад год је могуће, препоручује се употреба биљних уља у припреми хране и салата. Др Вилет препоручује испробавање разних врста биљних уља, од маслиновог, преко уља слачице, до сусамовог, како би се пронашла најбоља опција за укус и здравље.