Бањалука тражи повратак на изворни Дејтон

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић састаће се данас пре подне са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, председницом Републике Српске Жељком Цвијановић и председником Владе РС Радованом Вишковићем.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео

Како је раније најављено, осим што је реч о узвратној посети, једна од тема састанка биће документ који је Бањалука послала у Београд. Ради се о Информацији о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске и Информацији у вези с антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ, заједно са закључцима, које је скупштина Српске усвојила у два наврата, крајем прошле године и почетком ове. У њима се, између осталог, инсистира на изворном Дејтону, препознавању његовог кршења, као и Устава БиХ, од судија и високих представника, а тражи се и одлазак страних судија из Уставног суда БиХ.

Како је појаснио шеф клуба посланика СНСД-а Игор Жунић, закључци су усвојени на неколико посебних седница, на којима се расправљало о раду Суда БиХ и свим антидејтонским елементима које су доносили високи представници у БиХ, а што је, оценио је, ишло на штету Републике Српске.

Како је упозорио Додик, „високи представник је у континуитету отимао овлашћења РС, вршио политички и сваку другу врсту притиска, међународна блефирања, која су довела до тога да он у једној застрашеној атмосфери која је владала међу тада политичком елитом промени одређене елементе Дејтонског споразума”.

У Странци демократске акције тумаче те документе као наводно координисано деловање председника Србије с властима Републике Српске због повезивања статуса КиМ са Српском у актуелним преговорима Београда и Приштине.

Председница РС Жељка Цвијановић уочи данашње посете поручује да је „пријатно знати да Република Српска има за партнера Србију, којој може да се обрати, која ће помоћи у решавању проблема”. Да има Србију, додала је, која ће водити рачуна о Српској, а која има такву формално-правну обавезу као потписник и гарант Дејтонског споразума, као и на основу Споразума о специјалним паралелним везама које су проистекле из Дејтонског споразума. По њеним речима, многи су љубоморни на оно што Српска има са Србијом, међу којима су и они из Сарајева, првенствено СДА, јер су ускраћени за такав искрен, поштен, пријатељски и братски „линк”.

– Све што су они имали као подршку била је само калкулантска прича неких да би се остварили шири политички циљеви и позиционирале неке политике које су можда глобалне, а често се преламају на локалном терену, али оно што ми имамо са Србијом то нема нико – закључила је Жељка Цвијановић.


Шта треба посматрати у пакету?

Како је најављујући посету Београду пре неколико дана рекла председница Републике Српске, „у суштини то је документ који показује стварно стање када је реч о БиХ”.

– Због правних и међународноправних обавеза које има Србија, сматрамо да она треба да буде информисана о томе какво је стање, на који начин је кршен Дејтонски споразум, како смо долазили до недејтонских или антидејтонских решења, на који начин су блокиране многе ствари – казала је Жељка Цвијановић.

По њеним речима, документ не третира питање Косова, али третира питање Републике Српске.

– И ако негде постоје одређена решења која се гледају у пакету, онда би се могло казати да су и ово питања која треба посматрати у пакету – предочила је она.


Подвукла је да су институције Српске и Србије опредељене за сарадњу из обостраног интереса, уз свест о томе да с обе стране Дрине живи исти народ који је упућен један према другом и да та веза мора увек да постоји.

– Задовољна сам чињеницом да у последњих неколико година имамо можда и најбоље односе у историји Српске и Србије. Велика захвалност од наших институција и народа иде према председнику Србије Александру Вучићу, према Влади и институцијама Србије јер су се увек стављали и стављају на располагање Српској и нашим потребама – рекла је Жељка Цвијановић новинарима.

Оценила је да су добри односи Србије и Српске једино решење за обе стране, да је сваки међусобни разговор увек добар и конструктиван, с политичким разумевањем, и уједно да носи реализацију важних пројеката.

Вучић је пре неколико дана најавио да ће позвати политички врх Републике Српске у Београд да би разговарали о документу који су му доставили.

– Нећу ја да говорим било шта о документу који сам добио. Нека о томе говоре председници Додик и Цвијановић. То су њихови документи. У писању таквог документа нисам учествовао – рекао је Вучић новинарима.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести